woensdag, december 7, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsMILIEUGROEPERINGEN PROTESTEREN IN PUERTITO DE ADEJE

MILIEUGROEPERINGEN PROTESTEREN IN PUERTITO DE ADEJE

De milieugroepering Ben Magec eist dat de werkzaamheden van het macrobouwproject Cuna del Alma in Puertito de Adeje worden stopgezet en dat het gebied in zijn oorspronkelijke staat wordt hersteld. De milieufederatie vraagt aan de eilandregering, Cabildo de Tenerife, en aan het gemeentebestuur van Adeje om niet de andere kant op te kijken bij onregelmatigheden die zich voordoen op gebied van stadsplanning en om overtredingen onmiddellijk te sanctioneren.

De federatie Ben Magec – Ecologistas en Acción de Canarias heeft afgelopen donderdag de onmiddellijke stopzetting geëist van de werkzaamheden aan het hotelproject Cuna del Alma in Puertito de Adeje, de terugtrekking van de bouwondernemingen en het herstel van het terrein in zijn oorspronkelijke staat. Zij klagen aan dat enkel buitenlandse bedrijven steeds meer gespecialiseerd zijn in speculatie, er voordeel bij halen. Bovendien kennen zij geen scrupules om het waardevol grondgebied te vernietigen.

Archeologische waarde

Enkel geld is hier van tel. Gronden kopen voor 12.000 euro en daarna villa’s bouwen en die tot drie miljoen waard zijn, verkopen. Dit ís het nieuwe toeristische macroproject op Tenerife.
In een verklaring roept de federatie rond Ben Magec de Canarische regering op om hun medeplichtig stilzwijgen te doorbreken en het algemeen belang te verdedigen. In deze zaak moet de biodiversiteit in het gebied en het historisch-archeologisch erfgoed worden beschermd dat aan alle Canariërs toebehoort.

Er zijn tal van redenen om de werkzaamheden onmiddellijk en uit voorzorg stop te zetten. Niet alleen vanwege de onomkeerbare verdwijning van een gebied met een grote ecologische waarde maar ook omdat de flora en fauna er enig is en het historisch en etnografisch erfgoed uniek is. De verschillende archeologische vindplaatsen moeten bovendien ook worden beschermd, dixit de milieufederatie.

Moratorium

Daarom dringt zij ook aan op een inventarisatie van het erfgoed, op maatregelen om de schade te evalueren en om het gebied in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Het bouwproject vernietigt een van de weinige overgebleven ongerepte enclaves in het zuiden van Tenerife.

De Federación Ecologista Canaria waarschuwt dat onregelmatigheden op het gebied van stadsplanning en mogelijke inbreuken op het milieu en op het cultureel erfgoed, niet langer straffeloos kunnen worden toegestaan terwijl diverse administraties doen alsof de neus bloedt en de andere kant opkijken.

Om dit in de toekomst te vermijden is de terugdringing van het toerisme noodzakelijk via een moratorium op de uitvoering van nieuwe infrastructuren die vervuilend en niet-duurzaam zijn, het enige alternatief. Ben Magec benadrukt dat beperkingen en aanpassingen in verband met de klimaatverandering niet verenigbaar zijn met het verder steunen van nieuwe hotelontwikkelingen door de bestuurlijke overheden.

Foto: Cuna del Alma

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

ZWEMBADGENOEGENS

HOPELOOS VERLIEFD

KERST OP TENERIFE

COLUMN KIM

‘S LANDS WIJS

KIEZEN OF DELEN

FRANSE COMPLIMENTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

WIE WAS THOR HEYERDAHL?

SNELWEG VERSUS TREIN