dinsdag, april 23, 2024
HomeBlogWeetjesMIJN RIJBEWIJS OP TENERIFE
spot_img

MIJN RIJBEWIJS OP TENERIFE

Mijn rijbewijs op Tenerife verwijst naar het document dat de regelgeving inzake mobiliteit en het besturen van een voertuig mogelijk maakt. Er rijzen nogal wat vragen omtrent het rijbewijs dat je moet bezitten om met een voertuig rond te toeren op Tenerife. Op alle vragen over het rijbewijs in Tenerife zal ik in dit beknopt artikel geen afdoend antwoord kunnen geven. De meeste onduidelijkheden voor ‘toerist en resident’ zullen hier wel een duidelijk antwoord krijgen.

De algemene regel is dat een rijbewijs uit België, Nederland of van een ander land uit de Europese Gemeenschap voldoet om als toerist in Tenerife een voertuig te huren en te besturen. Spanje heeft met de lidstaten van de Europese Unie en Noorwegen, IJsland en Liechtenstein een overeenkomst gesloten waarin staat dat de rijbewijzen uitgegeven in deze landen geldig zijn om in Spanje een voertuig te besturen. Uiteraard moet de voertuigencategorie op het rijbewijs gerespecteerd worden. Klaar als pompwater en geldt wanneer je als toerist naar Tenerife komt en er niet langer dan 183 dagen verblijft. 

Residenten

Voor residenten geldt er een andere toepassing en moet je je in orde stellen met de Spaanse wetgeving ter zake. Als resident, je verblijft dan meer dan 183 dagen in Tenerife, moet je je geldig Belgisch-Europees rijbewijs inruilen voor een Spaans-Europees exemplaar. Dat doe je bij het Dirección General de Tráfico, beter gekend als Tráfico in Santa Cruz.

In principe moet iedere nieuwe resident in Spanje (incl. de Canarische Eilanden) die houder is van een Europees rijbewijs, vanaf 19.01.2015, met een geldigheid van meer dan 10 jaar (of onbeperkt) dit inruilen voor een Spaans rijbewijs bij de dienst DGT in Santa Cruz binnen de twee jaar vanaf de datum van inschrijving in het register van buitenlandse inwoners. Dat is de datum waarop je je NIE-nummer of het Número de Identificación de Extranjero ontvangt.

Spijkertje op het wegdek

Hier schuilt er echter een addertje onder het gras, want ‘wie is op welk moment’ resident op Tenerife. Daarvoor moeten we wetteksten, decreten en richtlijnen raadplegen, zowel de Europese (EG), de Spaanse (BOE) als de Canarische (BOC).

In artikel 15.4 van het Reglamento General de Conductores, in het Koninklijk Besluit D818/2009 van 8 mei, staat dat buitenlanders met een legale residentie verplicht zijn hun rijbewijs in te leveren.
In de Europese richtlijn 2006/126/EG die door de Canarische Eilanden wordt gevolgd staat te lezen dat EU-burgers die na 19 januari 2013 resident zijn geworden hun rijbewijs moeten inleveren tegen een Spaans rijbewijs binnen een termijn van 2 jaar.
19 januari 2013 is namelijk de datum van het verschijnen van de EU-richtlijn in de Canarische Directiva 2006/126/CE.
Daarenboven is dat van toepassing op alle rijbewijzen met onbeperkte geldigheid of met een maximumgeldigheid van 15 jaar voor de lichte voertuigcategorieën AM, A1, A2, A, B en BE en met een maximumgeldigheid van 5 jaar voor de zware voertuigencategorieën BTP, C1, C1E, C, CE D1, D1E, D, DE.
Buitenlandse EU-residenten moesten in dit geval hun rijbewijs reeds inleveren vóór 19 januari 2015.

Ezelsbruggetje

Makkelijk te onthouden. Ben je resident geworden na 19 januari 2013 dan moet je je rijbewijs binnen de twee jaar regulariseren. Ben je vóór deze datum resident geworden dan krijg je tien jaar respijt. 2023 is dan het jaar waarin al deze rijbewijzen moesten worden vervangen.
Deze verplichting is te wijten aan de naleving van de nationale en Europese richtlijnen als een essentieel onderdeel van het gemeenschappelijk vervoersbeleid die de verkeersveiligheid moet verhogen. Ook de uniformering van de rijbewijzen uit alle lidstaten ligt mede aan de basis van deze reglementering.

Geldigheidsduur

Blijf je als resident hardnekkig vasthouden aan je oude rijbewijs dan kan je dat € 200 boete kosten en de verplichting om het Spaans exemplaar vooralsnog aan te vragen. De strafpunten die bij deze overtreding worden gegeven, worden onmiddellijk op jouw Spaans rijbewijs overgezet, dit vanwege het gevoerde puntensysteem.

Wie een geldig Belgisch-Europees rijbewijs inruilt voor een Spaans exemplaar moet geen medische testen afleggen; enkel bij een verlenging of een vernieuwing van het Spaanse rijbewijs moet je naar de dokter. Daarenboven moet de chauffeur ook nog eens psychotechnische testen afleggen in een daartoe erkend centrum.
De geldigheidsduur van het rijbewijs is afhankelijk van de leeftijd van de chauffeur en de aard van het rijbewijs. Voor het equivalent van een rijbewijs B dient de hernieuwing om de 10 jaar te gebeuren als je jonger bent dan 65, om de 5 jaar indien je ouder bent dan 65 jaar.

Meer info vind je HIER.

Bij diefstal of verlies

In geval van diefstal of verlies van het Belgische of Nederlands rijbewijs kunnen EU-residenten die in Spanje wonen geen duplicaat meer aanvragen bij de gemeente waar ze voordien waren ingeschreven. In dit geval moet onmiddellijk een Spaans rijbewijs aangevraagd worden bij het DGT.
Consulaten en ambassades bieden hier geen soelaas, want voor deze materie zijn zij onbevoegd. 

App

De technologie staat niet stil. 
Net zoals bankkaarten en klantenkaarten is er nu ook het digitale rijbewijs dat door de overheid ‘miDGT’ wordt genoemd.
Daarna moet je je geen zorgen meer maken over ‘verlies’ of ‘vergeten’. Tenzij je je digitale drager, een smartphone of tablet thuis, laat liggen. 
Deze app kan worden gedownload op Google Play en op App Store.


 TERUG NAAR STARTSCHERM 


 

Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

GOFIO LEKKER EN GEZOND

WIJN OP TENERIFE

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ORDE OP ZAKEN VOOR STEPS

ZAKKENROLLERS ZIJN TERUG

spot_img