You are here:---Mijn brein en ik

Mijn brein en ik

Hallo, hoe staat het met jou en je brein?

Lukt dat een beetje of heb je een haat-liefde verhouding met je bovenkamer? Je kent dat wel van die dingen die je haat maar toch niet missen kan. Je zou de eerste niet zijn die jammert: “kon ik maar mijn brein stilzetten? ” En ja ik snap het maar al te goed, ik heb ook al heel vaak ervaren dat het precies is alsof mijn brein met mij op de loop gaat. Het lijkt wel alsof je brein zijn eigen agenda en verhaal heeft. En voor een groot deel klopt dat ook wel.

Je brein, de controlekamer

Je brein is de fysieke controlekamer die ervoor moet zorgen dat alles een beetje vlot en veilig verloopt. Hoewel ik moet toegeven dat ik de strategieën van mijn brein soms verre van vlotjes vind.  Ik heb eerder het gevoel dat mijn brein me, vroeger meer dan nu, behoorlijk in de luren legde.  Mijn brein was zo vaak als een autoritaire vader, zijn wil was wet. Of ik de dingen nu leuk vond of niet, mijn brein hield daar allemaal geen rekening mee. 1+1 was gelijk aan 2 punt, en daarmee kon ik het wel doen. En ik kon nog wel zoveel roepen in mezelf  “nee nu ga ik stoppen of dat doe ik niet”, het was precies alsof ik lucht was. Ik herinner me een fietstocht en ik reed zoals gewoonlijk, graag in ongerepte natuur. Het ongerepte stekje waar ik vaak kwam bleek na een 10-tal minuten wel heel ongerept te zijn met heuphoog gras en onkruid. Ik weet nog dat ik dacht: ”ok nu keer ik best terug en neem de berijdbare weg”.
Het was zo gek, ik was me bewust van dat alles maar nee hoor, ik/mijn brein ging gewoon lekker verder. Wat heb ik gevloekt en gesakkerd gedurende het vervolg van de rit. Ik heb me daarna vaak de vraag gesteld welk mechanisme in godsnaam aan het werk is gezet op zulke momenten. Was het genot van de natuur belangrijker dan mijn fysiek ongemak of was ik gewoon weer eens mijn grenzen aan het verleggen?

Het moedige en onbegrepen brein

Na heel wat zelfstudie en zelfreflectie, leerde ik meer en meer bewondering te hebben voor mijn brein. Ik bleef maar sakkeren omdat mijn leven vierkant draaide en mijn brein maar haar botten afdraaide om me zo ‘veilig’ mogelijk door het leven te loodsen met de beperkte parameters die het maar tot haar beschikking heeft.

Je brein heeft het hart nodig als kompas. Want het leven is een plastisch gegeven, puur gericht op schepping, op creativiteit en op potentieel verwezenlijken. De enige manier om een krachtig schepper te zijn is te weten wat je wilt. En daar knelt het schoentje. Als kind werd je ‘hardhandig’ afgeleerd te uiten wat je wilt en leuk vindt. Hierdoor kan je brein niet anders dan terugvallen op het oergedeelte of het reptielenbrein. Korte termijnvisie, snel genot of leed ledigen. Je oudere hersenstructuren zitten vol voorgeprogrammeerde stimulus-responsreacties. Hierdoor komt het dat ik bleef doorfietsen terwijl het anders kon. Of dat ik toch nog snel die laatste e-mails of verslagen afmaak terwijl ik doodmoe ben.
Het is de overlevingsmodus die eruit bestaat om controle te houden op je leven en juist het tegenovergestelde van het vanuit je hart in overgave meestroomt op het leven. Het zijn deze stimulus-responsreacties die ervoor zorgen dat je je een speelbal voelt van de wereld om je heen: je werk, je kinderen,  je gewoonten.’

Wanneer jij je hart inzet en je voelt vreugde en energie, ga jij dan een ander deel van je brein aanspreken, namelijk de prefrontale hersenschors of het nieuwe brein. Dat is het brein  dat ondersteunend werkt op lange termijn. Het is flexibel en zorgt ervoor dat jij je kan aanpassen aan verandering, planning, leren van feedback, out-of-the-box denken, langetermijnvisie, complexe beslissingen nemen, pro-sociaal gedrag vertonen, je gemotiveerd voelen en je emoties kunnen toelaten. Het oude brein staat voor angst en egoïsme en het nieuwe brein voor vreugde een eigenliefde.

 

About the Author:

Isabelle Lambrecht is schrijfster, healer en life coach. Na meer dan 25 jaar last van fibromyalgie, CVS, ... en een leven dat vierkant draaide, gebruikt zij nu haar kennis om anderen te helpen. Haar specialiteit is het wegnemen van je emotionele en fysieke pijnen via healing op afstand en het coachen in alle levensdomeinen . Klanten feedback vind je op www.zichtbaar.be contact: isabelle@isahealing.eu

Leave A Comment