vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogWeetjesMICROPLASTICS AANWEZIG IN VISSEN
spot_img

MICROPLASTICS AANWEZIG IN VISSEN

Een wetenschappelijke studie, uitgevoerd door de faculteit Toegepaste Analytische Chemie (AChem) van de Universiteit van La Laguna (ULL), onder leiding van hoofddocent Analytische Chemie, Javier Hernández Borges, bevestigt de aanwezigheid van microplastics in zeebaars en zeebrasem die leefden in de kweekvijvers rond Tenerife.

De minuscule plasticdeeltjes werden teruggevonden in het maagdarmkanaal van dorada – zeebrasem (Sparus aurata) en van lubina – zeebaars (Dicentrarchus labrax).

De universitaire onderzoeksgroep AChem vestigt de aandacht op de ruime verspreiding van microplastics in het milieu. In de studie wordt gewezen dat het probleem gevolgen heeft voor het maritiem milieu en dat de aanwezige organismen er in hoge mate worden aangetast door deze verontreinigende stoffen.  
In de studie wordt er ook op gewezen op het feit dat het probleem zich niet alleen voordoet in de piscicultuur – de kunstmatige veeteelt in bassins – maar ook , bij eerder onderzoek werden analoge resultaten geboekt, bij vissen die vrij in de oceaan rondzwemmen.

Classificatie

Voor dit onderzoek zijn 86 vissen, 41 zeebrasems en 45 zeebaarzen, aangekocht bij verschillende bedrijven op Tenerife, waarbij nauwlettend werd toegezien dat het product afkomstig was van aquacultuurbedrijven op het eiland zelf. 
Alle vissen werden ontleed in een dissectiekamer waar de inhoud van het maagdarmkanaal werd weggenomen en grondig werd onderzocht. 

De microplastics werden geclassificeerd op basis van grootte, kleur en vorm. Dit zijn ook de parameters die informatie verschaffen over hun mogelijke oorsprong. Daarnaast werd hun samenstelling geclassificeerd volgens door gebruik te maken van infraroodspectroscopie.

Uit de 86 vissen werden in totaal 450 plastic deeltjes geïsoleerd, 208 in zeebrasem en 242 in zeebaars, met een gemiddelde van 5,2 deeltjes per vis, voornamelijk microvezels.

Cellulosevezels

Wat de kleur van de substantie betreft, waren kleurloze plasticdeeltjes overvloedig aanwezig (60,9% voor zeebrasem en 47,7% voor zeebaars), gevolgd door blauwe (respectievelijk 24,8% en 35,3%), zwarte (7,9% versus 8,7%) en rode (5,4% tegen 4,2%).

Wat de samenstelling van deze materialen betreft, werd 56,1% van cellulosevezels – zowel natuurlijke als semisynthetische – waargenomen, samen met polyester en polyacrylonitril, en andere polymeren.

De samenstelling van microplastics, die voor beide soorten vis vergelijkbaar zijn, komen grotendeels overeen met de resultaten uit een vorige studie die door dezelfde onderzoeksgroep is uitgevoerd op zee-egels.

Bronnen

De mogelijke vervuilingsbronnen waardoor microplastics in het maritieme milieu terechtkomen zijn van antropogene oorsprong en komen vooral van lozingen van afvalwater en van gezuiverd water.

Het onderzoeksteam wijst erop dat, hoewel de effecten van de aanwezigheid van microplastics op de ontwikkeling en de fysiologie van vissen niet geheel duidelijk zijn, preventie de aanzet zou moeten zijn tot meer controle op de vervuiling in kustgebieden.

Ook al wordt het risico dat microplastics in het menselijk lichaam terechtkomen aanzienlijk verkleind door vis te kuisen vooraleer te consumeren, toch wordt dit niet voor 100% uitgesloten. Daarom is het noodzakelijk om het onderzoek op dit gebied voort te zetten, niet alleen bij gekweekte vis, ook bij vissen die vrij rondzwemmen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ROMERÍAS

CARNAVAL 2018

STEENMANNETJES VERDWIJNEN

spot_img