zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogWeer & KlimaatMETEOROLOGIE OP TENERIFE
spot_img

METEOROLOGIE OP TENERIFE

Meteorologie op Tenerife hangt af van een aantal factoren die allen ontstaan door de zon en de oceaan. Deze twee factoren zetten alles in gang en zorgen voor temperatuur, vochtigheid en atmosferische drukgebieden. Belangrijk is te weten dat koude lucht daalt en warme lucht stijgt of anders gezegd dat stijgende lucht afkoelt en dalende lucht opwarmt.

Buiten de normale aangename omstandigheden ervaart Tenerife uitzonderlijke meteorologische fenomenen, waaronder intrigerende wolkenformaties. Het verschil in de klimaatzones in het noorden en het zuiden komt vooral door de orografie en topografie van het eiland.

Geografische ligging

Tenerife ligt in de Atlantische Oceaan, net ten westen van Marokko en de Westelijke Sahara, op ongeveer 28 graden noorderbreedte. Deze subtropische locatie zorgt ervoor dat het eiland profiteert van een warm, maar niet te heet klimaat, dankzij de verkoelende invloeden van de oceaan. Maar er is meer om de meteorologie op Tenerife te bepalen.

Factoren

Tenerife ligt dicht bij de evenaar maar profiteert van de verkoelende effecten van de Canarische stroom en de passaatwinden. Deze noordoostelijke winden zijn stabiel en brengen vochtige lucht van over de Atlantische Oceaan. Wanneer deze lucht de kust van Tenerife bereikt, wordt het beïnvloed door het bergachtige landschap waarin centraal de hoogste berg van Spanje staat.

Corioliseffect

Luchtstromen worden beïnvloed door de stand en draaiing van de aarde en door de drukgebieden. Door de draaiing van de aarde ontstaat het corioliseffect. Deze kracht buigt winden op het noordelijk halfrond af naar rechts en op het zuidelijk halfrond naar links.

Passaatwinden

Een van de meest bepalende elementen voor het klimaat van Tenerife zijn de passaatwinden. Deze constante noordoostelijke winden blazen over de Atlantische Oceaan en brengen verkoeling en vocht met zich mee, wat resulteert in een aangename luchttemperatuur en de vorming van de karakteristieke ‘panza de burro’ (ezelsbuik) wolkendek dat vaak boven het noorden van het eiland hangt.

Wolkenvorming

Een opvallend fenomeen op Tenerife is de orografische wolkenvorming, vooral rond de noordelijke hellingen van de Teide, het Teno- en Anaga-gebergte. Orografische lift treedt op wanneer de vochtige passaatwinden gedwongen worden te stijgen over de bergen. Terwijl de lucht stijgt, koelt deze af en condenseert, wat resulteert in de vorming van wolken.

Deze wolken kunnen vaak dicht en persistent zijn aan de loefzijde (windwaartse noordkant) van de bergen, wat leidt tot een fenomeen dat lokaal bekend staat als “la panza de burro” (de buik van de ezel), een continue dekking van lage wolken die de hemel grijs maken. Dit verklaart waarom het noorden van Tenerife natter en groener is dan het zuiden.

Regenschaduw

Aan de zuidkant van de Teide bevindt zich een regenschaduwgebied, waar veel minder neerslag valt. De wolken die zich vormen aan de loefzijde lossen vaak op als ze de top van de berg overschrijden en naar beneden dalen aan de lijzijde (afwaartse zuidkant). Dit proces staat bekend als adiabatische opwarming; de lucht warmt op tijdens de afdaling, waardoor de capaciteit om vocht vast te houden toeneemt en de wolken verdampen.

Microklimaten

Het eiland heeft meerdere microklimaten als gevolg van zijn topografie. De hoogteverschillen en de oriëntatie van de bergen ten opzichte van de wind creëren gebieden met zeer uiteenlopende weersomstandigheden, van droge, bijna woestijnachtige omstandigheden in bepaalde delen van het zuiden tot vochtige, weelderige vegetatie in het noorden.

Klimaatverandering

Klimaatverandering kan invloed hebben op de patronen van wolkenvorming en neerslag op Tenerife door wijzigingen in de temperatuur van het zeewater, de intensiteit van de passaatwinden, en zelfs de frequentie en paden van stormsystemen in de Atlantische Oceaan.

Weervoorspelling

Het weer op Tenerife wordt nauwlettend gemonitord door lokale en internationale meteorologische stations die gebruik maken van satellietgegevens, radar, en andere technologische middelen om nauwkeurige weersvoorspellingen te bieden. Dit is cruciaal voor alles, van dagelijkse activiteiten tot de bescherming tegen zeldzame maar mogelijke extreme weersomstandigheden zoals stormen of ongebruikelijke koudefronten.

Conclusie

Meteorologie op Tenerife is het resultaat van een complex samenspel van natuurlijke factoren en menselijke activiteiten. De unieke geografische en klimatologische omstandigheden maken het tot een van de meest aantrekkelijke bestemmingen ter wereld, waar bezoekers en bewoners kunnen genieten van een bijna perfect weer het hele jaar door. Door deze factoren te begrijpen, kunnen we beter waarderen wat Tenerife zo speciaal maakt en hoe belangrijk het is om deze natuurlijke hulpbronnen zorgvuldig te beheren.
Hoe het weer op uw locatie is kun je HIER nalezen.

Guy Devos © AI Illustration

  TERUG NAAR STARTSCHERM  


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

KIEZEN OF DELEN

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img