zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogWeer & KlimaatMEER WETEN OVER HET WEER
spot_img

MEER WETEN OVER HET WEER

Meer weten over het weer op Tenerife, en bij uitbreiding op de Canarische Eilanden, is belangrijk. Het weer op de Canarische archipel, waarvan Tenerife zich het grootste eiland mag noemen, is subtropisch. Hoge en warme temperatuurgemiddelden, zowel ’s nachts als overdag, zowel in de winterperiode als in de zomer. Gezond voor het lichaam en aldus bijzonder goed voor de moraal van een mens. Nu en dan is er een dipje in het weer, de 3000 dagen zon per jaar worden nu en dan eens onderbroken door een spelbreker.

De golfstroom, de passaatwinden, het corioliseffect en de geografische ligging bepalen het weer en zeg nu zelf; deze elementen doen het uitstekend om te zorgen voor ruim 300 dagen zomerweer. Onstabiliteit kennen wij meestal tussen het aardoppervlak en 1500 meter hoogte. Er vormen zich dan cumuluswolken (stapelwolken) die hooguit een middelmatig aanzien krijgen. De bui blijft meestal uit omdat de opstijgende lucht niet verder komt door de inversie. Maar dit weerbeeld is niet stereotiep voor het gehele jaar. Soms liggen er spelbrekers op de loer die het normale weer dynamiteren en dat is wat er vandaag en de volgende dagen precies gebeurt.

Neerslag

Het normale patroon wordt dezer dagen verstoord door een massale depressie die vanaf het koude noorden weet door te dringen tot de archipel. De bovenluchten zijn ijskoud: tussen -20 en -32° Celsius op een hoogte van 5.000 meter.
De luchtmassa komt tenslotte uit een maritiem polair brongebied die de inversie opruimt waardoor de lucht hoger dan normaal stijgt met buien tot gevolg. Soms lichte maar soms ook hele zware regen die soms 2 à 3 dagen aanhoudt.

Weeralarmen

Er wordt dan een decrescendo van het weer verwacht. Aemet of het Agencia Estatal de Meteorología voorspelt meestal een sterk windveld die het eiland vanaf het noorden aanvalt, buien met een onweerachtig karakter, een lichte daling van de temperatuur, een sneeuwgrens die gevoelig zakt mogelijks tot zelfs 1.500 meter hoogte, zware en hoge golven tot 5 meter in het noorden en neerslag in de noordelijke kuststreken.
De aanval die vooral het noorden incasseert is minder voelbaar in het zuiden van Tenerife maar alisios of zeedeining is ook daar verraderlijk gevaarlijk.

De dagen daarop persisteert het weer, na een paar dagen verdwijnt de depressie en treedt er verbetering op, daarna is het opnieuw volop zomer. Net alsof er niets is gebeurd …

Wees steeds alert op de uitgevaardigde weeralarmen. Vanaf een ‘code geel’ ga je best niet meer zwemmen in zee en vermijd je barranco– en bergwandelingen. 
Meer weten over het weer op Tenerife is een must, de weersverwachting per gemeente op Tenerife kan HIER geraadpleegd worden.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img