dinsdag, september 26, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesMEER WETEN OVER ARONA

MEER WETEN OVER ARONA

Arona projecteert, samen met de gemeenten Adeje en San Miguel de Abona, het zuiden van Tenerife op de toeristische kalender van alle reisbureau’s in Europa. De plaats waar het altijd gezellig vertoeven is, is een van de 31 gemeenten op Tenerife, die behoort tot de provincie Santa Cruz de Tenerife, dat op zijn beurt een van de vijftig Spaanse provincies is. Het gemeentehuis en de gemeentelijke administratie van Arona liggen niet in het kustgebied, maar wel meer landinwaarts, 630 meter bovern de zeespiegel. De druk bezochte kustgebieden vloeien onzichtbaar over in deze van Adeje op een locatie met een zeer leuke en bekende naam, Playa de las Américas.

Elke gemeente of municipio op Tenerife bestaat uit een aantal deelgemeenten of poblaciones. De deelgemeenten (cursief) bestaan veelal uit een of meerdere gehuchten of barrios (tussen de haakjes).
Voor Arona is dit Los Cristianos (Oasis del Sur), El Fraile (Finca La Estrella, La Estrella del Sur), Valle de San Lorenzo (La Cruz del Guanche, La Florida, Las Rosas del Guanche, Los Toscales), Costa del SilencioLas Galletas (Las Rosas, La Estrella), Cabo Blanco (Los Toscales, Morro de Los Gatos), Buzanada (El Bebedero, Barranco Oscuro, Benítez, Los Morritos), Cho (Cho-Li), La Camella (La Sabinita, Las Casas Viejas), Arona (Vento, Montaña Fría, Tunez, Las Casas, Sabinita Alta), Guaza (Llanos de Guaza), Palm-Mar, Guargacho (Coromoto, La Rosa), Chayofa, het kustgebied krijgt de roepnaam Playa de las Américas

Valle de San Lorenzo, met zijn exportgerichte landbouwactiviteit en de kustgebieden Playa de Las Américas, Los Cristianos, Costa del Silencio en Palm-Mar zijn voor Arona van van groot economisch belang.

Arona met een oppervlakte van 81,79 km² en 82.777 inwoners is op twee na de dichtstbevolkte gemeente van Tenerife, na Santa Cruz de Tenerife en San Cristóbal de La Laguna, en het heeft de afgelopen jaren een grote demografische groei doorgemaakt. Samen met de buurgemeenten Adeje en San Miguel de Abona vormt het de zogenaamde Zuidelijke Metropolitane Regio met 194.774 inwoners.

Malpaís de la Rasca

Het grootste deel van het grondgebied van de huidige gemeente Arona maakte vroeger deel uit van het Guanchenkoninkrijk of bando van Abona. Het gebied van de Malpaís de la Rasca werd intensief gebruikt als weidegebied en voor de exploitatie van de rijkdommen die de kust oplevert. De unieke rotspartijen in het midden van de gemeente waren ook plaatsen waar aanbiddingen plaatsvonden.

De historicus en arts Juan Bethencourt Alfonso van Tenerife vertelt een mondelinge overlevering over de aankomst op het strand van Los Cristianos van ongeveer tweehonderd mannen die door verschillende schepen waren achtergelaten. Bij velen van hen was de tong afgesneden, onder hen waren priesters van de christelijke cultus, bij de Guanchen bekend als babilones.

Haven van Los Cristianos

Nadat de verovering officieel was geëindigd met de overgave van de menceyes in mei 1496, voerden de conquistadores gedurende de hele zomer van dat jaar pacificatiecampagnes uit. Aangezien Abona een toevluchtsoord was geworden voor opstandige Guanchen op de vlucht voor de strijdende partijen, zond Alonso Fernández de Lugo een kleine gewapende groep onder leiding van Jorge Grimón – een Vlaamse veteraan van de verovering van Granada – naar het oude koninkrijk. De expeditieleden ontscheepten op 29 september op het strand van Los Cristianos en dankzij de spingards die zij bij zich hadden, wisten zij de Guanchen, die een bolwerk hadden gemaakt in het gebied dat bekend staat als Los Mogotes, al snel in te dammen.

Vanaf het begin werd de natuurlijke baai van Los Cristianos een belangrijke haven voor het inschepen en ontschepen van producten uit het zuiden en zuidwesten van het eiland. De haven wordt beschreven in officiële documenten uit 1511.

Hermitage San Antonio

In de 17e en 18e eeuw wordt Arona beschouwd als het centrum van het eiland. Men gaat ervan uit dat de kern van Arona ontstond rond 1625, toen Antón Domínguez el Viejo en zijn zoon bezit namen van het land van Los Cristianos tot Los Quemados, en de hermitage van San Antonio Abad stichtten, waarrond de kern zich begon te ontwikkelen. Arona valt op dit moment onder de burgerlijke en kerkelijke jurisdictie van Vilaflor.

De hermitage van San Antonio werd als parochie opgericht bij het scheidingsbesluit van 30 maart 1796, waarbij het werd gescheiden van de parochiekerk van Vilaflor. In 1798 werd ook de burgerlijke segregatie van de stad een feit, met de vorming van de eerste gemeenteraad van Arona.

In 1812, met de afkondiging van de grondwet van Cádiz, werden de constitutionele gemeenteraden ingesteld en werd Arona een gemeente. De gemeente werd definitief geconsolideerd in 1836, na de politieke ups en downs van de eerste helft van de 19e eeuw tussen constitutionele en absolutistische regeringen te hebben doorstaan.

Artikel uit de 19de eeuw

Pascual Madoz schrijft over Arona rond het midden van de 19de eeuw:

ARONA is een plaats met een gemeentehuis op het eiland Tenerife (…). Gelegen in een vallei, aan de voet van de berg genaamd Meseta de Escalona, waar de winderige winden waaien; het klimaat is gezond. 
De bevolking bestaat uit de pagos Las Casas, Vento, Sabinita, Junco, Valle de Ahijadero, Cabo en Malpaís en de meeste huizen zijn laag en gemaakt van droge steen. 
Er staat een parochiekerk gewijd aan San Antonio Abad, bediend door een priester, 1 sacristan, 1 sochantre en 2 monacillos.
De curato is een priesterpost en 1 hermitage is gewijd aan San Lorenzo. Er zijn enkele matriculanten uit het district Santa Cruz. 
Arona in het N begrensd door Charna [sic] en Adeje, in het E. door San Miguel, en in het Z. en W. door de zee. Het land is het beste dat ten zuiden van het eiland te vinden is, en het breedste punt ervan van de top van de Teide tot aan de oceaan, en zeer vruchtbaar wanneer de winterregens gunstig zijn
Het is schaars van water, met slechts een kleine en onbeduidende beek die er doorheen stroomt, die nauwelijks genoeg aanvoert om de inwoners van water te voorzien. 
De wegen zijn over het algemeen vlak
Het heeft geen andere INDUSTRIE dan landbouw en ook geen handel, ondanks het feit dat het een lange kustlijn en een kleine haven genaamd Los Cristianos onder zijn jurisdictie heeft
Er is een steengroeve waaruit veel straatstenen, asfaltsteen en ook zogenaamde distilleerstenen worden gewonnen, die over het algemeen op het eiland worden gebruikt om het water dat ze drinken te zuiveren. 
Er wordt tarwe, gerst, barilla, vijgen en cochenille geproduceerd. Er wonen 356 inwoners.

Oorlogen

De bevolking was gevoelig voor problemen ten gevolge van de daling van de cochenilleprijzen, de ineenstorting van de landbouw, de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog en de Spaanse Burgeroorlog die tot emigratie leidde. In een eeuw is de gemeente negen keer zo groot geworden, wat duidt op het belang van de economische ontwikkeling die deze zuidelijke gemeente heeft doorgemaakt.

Nu

In 2020 bedroeg de bevolkingsdichtheid 1.012,07 inwoners/km² en woonden er 42.033 mannen en 40.744 vrouwen. Uit de analyse van de bevolkingspiramide kan worden afgeleid dat: 14% of 11.322 mensen de leeftijd hebben tussen 0 en 14 jaar, 76% of 61.277 tussen 15 en 64 jaar en 12% of 10.168 ouder is dan 65 jaar.
Buitenlandse origines die zich in Arona hebben gevestigd kunnen als volgt onderscheiden worden. 
Wat de geboorteplaats betreft, is 49 % of 40.415 personen van de bevolking van buitenlandse afkomst, hoofdzakelijk uit Italië, Cuba, Venezuela, het Verenigd Koninkrijk en Colombia. 
Veertig procent (33.403) is op de Canarische Eilanden geboren, waarvan 56% (18.760) in de gemeente zelf, 34% (11.308) komt uit een andere eilandgemeente en 10% (3.335) afkomstig is van een ander Canarisch eiland, terwijl 11% is afkomstig van het Spaanse vasteland.

Isla de Tenerife Vívela: Municipios de Tenerife – Alfabético

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

CARRERA POR LA VIDA

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

FEESTDAGEN 2021

IJSGROT – CUEVA DEL HIELO

GEVAARLIJKE SPORTEN