vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsMEER TOERISTEN IN APRIL 2023
spot_img

MEER TOERISTEN IN APRIL 2023

De hotelovernachtingen op de Canarische Eilanden zijn in april 2023 met 3,3% gestegen vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Volgens de gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) zijn de hotelovernachtingen gestegen tot 5.532.582. In vergelijking met april 2019, een periode vóór de coronapandemie, is dit een stijging met 1,1%.

De bezettingsgraad van alle logiesverstrekkende bedrijven op de Canarische Eilanden bedroeg 70,3%, terwijl de prijzen voor overnachtingen met 6,1% stegen. Op nationaal niveau stegen de overnachtingen in de eerste vier maanden van het jaar met 20,9% en daarmee werd de barrière gedurende dezelfde periode in 2019 gebroken. 
Britten en Duitsers nemen de meerderheid van de overnachtingen in Spanje voor hun rekening en hadden daar gemiddeld 105 euro voor over, dit is een stijging met 8,8%.

Residenten versus toeristen

In april overnachtten er 28 miljoen mensen op Spaans grondgebied, een stijging van 11,5% vergeleken met dezelfde maand in 2022, toen werden er 25,1 miljoen overnachtingen geteld. Ze zijn ook hoger dan in dezelfde maand van 2019. De overnachtingen op het conto van de Spanjaarden bedroeg ruim 10,7 miljoen of 38,4%, deze van de buitenlandse toeristen stond op meer dan 17,3 miljoen.

Andalusië, Catalonië en Valencia waren afgelopen april de belangrijkste bestemmingen voor binnenlandse reizigers in Spanje, met respectievelijk 19,9%, 14,8% en 13,2% van het totale aantal overnachtingen. Na de Canarische Eilanden waren Catalonië en de Balearen de favoriete bestemmingen voor niet-ingezetenen, met respectievelijk 18,7% en 18% van het totaal.

Tenerife aan de top

In april 2023 was 59,8% van de slaapplaatsen bezet, wat neerkomt op een jaarlijkse stijging van 7,4%. De weekendbezetting van beddenplaatsen steeg met 7,8% tot 66,2%. De Canarische Eilanden hadden vorige maand de hoogste bezettingsgraad met 70,3%, gevolgd door de Balearen met 68,1%. De hotelinkomsten op de Canarische Eilanden stegen tot april met 20,7% en bedroegen in totaal 1.652 miljoen euro.

Wat de toeristische gebieden betreft, had het zuiden van Tenerife de hoogste bezettingsgraad per slaapplaats (75,2%), terwijl Barcelona de hoogste weekendbezetting had (79,8%). Mallorca registreerde in april het hoogste aantal overnachtingen, met meer dan 3,1 miljoen.

De toeristische plaatsen met het hoogste aantal overnachtingen waren Barcelona, Madrid en Benidorm. Adeje had de hoogste bezettingsgraad per slaapplaats (79%), terwijl Santanyí de hoogste weekendbezetting had (91,5%), aldus het statistisch instituut.

4,6% Amerikanen

Zoals gewoonlijk staan Britten en Duitsers aan de leiding wat betreft hotelovernachtingen in Spanje. Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk waren goed voor 22,1% van de overnachtingen en Duitsers voor 18,3% van het totale aantal niet-ingezetenen. Daarna volgden toeristen uit Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten die respectievelijk 10%, 4,7% en 4,6% van het totaal voor hun rekening namen.

Per autonome gemeenschap werd de hoogste stijging van de hotelprijzen ten opzichte van april 2022 genoteerd in Navarra (15,1%). De laagste stijging werd daarentegen genoteerd in Cantabrië (1%). 

Gemiddelde omzet stijgt

De toename van het aantal overnachtingen gaat gepaard met een stijging van de hotelwinsten. Zo bedroeg de gemiddelde dagomzet van hotels in Spanje per bezette kamer gedurende de maand april 104,9 euro, wat een stijging van 8,8% betekent ten opzichte van dezelfde maand in 2022.

De gemiddelde dagomzet per beschikbare kamer, die wordt bepaald door de bezettingsgraad in de hotelvestigingen, bedroeg 70,1 euro, met een stijging van 17,9%.

Per categorie bedroeg de gemiddelde omzet 251,8 euro voor vijfsterrenhotels, 108,3 euro voor viersterrenhotels en 81,7 euro voor driesterrenhotels. De omzet per beschikbare kamer bedroeg voor diezelfde categorieën respectievelijk 171 euro, 79,1 euro en 56 euro.

De toeristische plek met de hoogste gemiddelde dagomzet was Marbella, met een gemiddelde dagopbrengst per bezette kamer van 183,3 euro. Barcelona daarentegen had de hoogste gemiddelde dagomzet per beschikbare kamer, met 147,6 euro.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

HET VOORJAAR CARNAVAL

CARRERA POR LA VIDA

GELUK OP EEN EILAND

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

CIJFERS OVER TENERIFE

LYRISCHE TEIDE

AUTORIJDEN OP TENERIFE

spot_img