vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsMEER SCHADUW GEVRAAGD
spot_img

MEER SCHADUW GEVRAAGD

We moeten toegeven aan de klimaatverandering. Aan alles is te zien en te voelen dat weersomstandigheden extremer worden. De gemiddelde temperatuur op aarde is de afgelopen eeuw met ongeveer 1 graad Celsius gestegen en dat manifesteert zich in warmer weer, hevigere neerslagpatronen en hardere winden. Dit betekent dat we vaker te maken krijgen met hittegolven, droogtes, stormen en overstromingen.  

Op de Canarische Eilanden uit de klimaatverandering zich in meer zonlicht en doordat de atmosfeer warmer wordt heeft dit een grotere impact op ons leven. Om resultaten te behalen op lange termijn moeten we nu actie ondernemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Op korte termijn moet er ook een en ander veranderen en moeten we ons wapenen tegen felle zonnestraling en blijven we best in de schaduw. Maar daar duwt het schoentje. We kunnen binnenblijven tussen elf en drie uur in de namiddag en onze dresscode aanpassen tegen de zon en de hitte, maar toerist en resident willen zoveel als mogelijk naar buiten.

Gevaar voor de mens

Na een paar hittegolven hebben ze het gehad en roepen ze gezamenlijk op tot meer schaduwrijke parken en pleinen, tot minder cement en meer bomen, tot meer pergola’s en luifels om de hitte af te schermen.

Op sociale media, binnen milieuorganisaties en in buurtverenigingen roept men op om meer schaduwplekken in publieke ruimtes te installeren om de hoge temperaturen en de schadelijke effecten van zonnestraling, vooral in de zomer, te laten afnemen. Deze eis wordt gedeeld door wetenschappers en medici die erop wijzen dat periodes van extreme hitte, zoals deze van de voorbije maand, leiden tot een toename van het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten, door aandoeningen aan de luchtwegen bij oudere mensen en bij personen met chronische ziekten. Een acuut gevaar als gevolg van blootstelling aan de zon zonder aangepaste bescherming is huidkanker die, ten opzichte van andere kankers verhoudingsgewijs, frequenter voorkomt onder de leeftijd van 60 jaar.

Architect

De bevolking vraagt aan de bestuurlijke overheid, gemeenten en eilandregering, om te voorzien in middelen die het welzijn van de burgers tijdens deze klimaatperiode bevorderen. Er wordt gewezen op meer bomen, luifels en pergola’s in parken, op pleinen en promenades. De sociale trend wordt sterker en wordt ook ondersteund door architecten zoals Carlo Garrone Merlo, ontwerper van het nieuwe park Las Rosas in Arona, waarin ruimtes worden voorzien met omvangrijke schaduwrijke plekken.

De architect is er zich van bewust dat we te maken krijgen met een ernstig probleem. Hij pleit voor meer begroeiing omdat schaduwrijke gebieden onbetaalbaar zijn voor de gezondheid. Meer, de investering in meer schaduwrijke plaatsen is de levensverzekering voor onze kinderen en kleinkinderen.

Hitte-eiland 

Bovendien benadrukken experts dat de ophoping van warmte op beton en asfalt overdag en de afgifte ervan ’s nachts zal verminderen. Het effect dat bekend staat als ‘hitte-eiland’ zou op deze manier kunnen omgebogen worden. De hittegolf die in deze periode van de zomer de halve wereld treft, heeft de alarmbellen doen rinkelen over de gevolgen van klimaatverandering voor de bevolking, een zorgwekkende realiteit die stedelijke omgevingen en bestuurlijke overheden moet dwingen om zich aan te passen. 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

GEMEENTEN EN GEHUCHTEN

BOUWPLANNEN

PAASWEEK OP TENERIFE

spot_img