Het weer op de Canarische archipel, waarvan Tenerife zich het grootste eiland mag noemen, is subtropisch. Hoge en warme temperatuurgemiddelden, zowel ’s nachts als overdag, zowel in de winterperiode als in de zomer. Gezond voor het lichaam en aldus bijzonder goed voor de moraal van een mens. Nu en dan is er een dipje in het weer, de 3000 dagen zon per jaar worden nu en dan eens onderbroken door een spelbreker.
De golfstroom, de passaatwinden, het corioliseffect en de geografische ligging bepalen het weer en zeg nu zelf; deze elementen doen het uitstekend om te zorgen voor ruim 300 dagen zomerweer. Onstabiliteit kennen wij meestal tussen het aardoppervlak en 1500 meter hoogte. Er vormen zich dan cumuluswolken (stapelwolken) die hooguit een middelmatig aanzien krijgen. De bui blijft meestal uit omdat de opstijgende lucht niet verder komt door de inversie. Maar dit weerbeeld is niet stereotiep voor het gehele jaar. Soms liggen er spelbrekers op de loer die het normale weer dynamiteren en dat is wat er vandaag en de volgende dagen precies gebeurt.
Neerslag
Het normale patroon wordt dezer dagen verstoord door een massale depressie die vanaf het koude noorden weet door te dringen tot de archipel. De bovenluchten zijn ijskoud: tussen -20 en -32° Celsius op een hoogte van 5.000 meter.
De luchtmassa komt tenslotte uit een maritiem polair brongebied die de inversie opruimt waardoor de lucht hoger dan normaal stijgt met buien tot gevolg. Soms lichte maar soms ook hele zware regen die soms 2 à 3 dagen aanhoudt.
Weeralarmen
Er wordt dan een decrescendo van het weer verwacht. Aemet of het Agencia Estatal de Meteorología voorspelt meestal een sterk windveld die het eiland vanaf het noorden aanvalt, buien met een onweerachtig karakter, een lichte daling van de temperatuur, een sneeuwgrens die gevoelig zakt mogelijks tot zelfs 1.500 meter hoogte, zware en hoge golven tot 5 meter in het noorden en neerslag in de noordelijke kuststreken.
De aanval die vooral het noorden incasseert is minder voelbaar in het zuiden van Tenerife maar alisios of zeedeining is ook daar verraderlijk gevaarlijk.
De dagen daarop persisteert het weer, na een paar dagen verdwijnt de depressie en treedt er verbetering op, daarna is het opnieuw volop zomer. Net alsof er niets is gebeurd …
Wees steeds alert op de uitgevaardigde weeralarmen. Vanaf een ‘code geel’ ga je best niet meer zwemmen in zee en vermijd je barranco– en bergwandelingen.
Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.