vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsMEER INWONERS OP TENERIFE
spot_img

MEER INWONERS OP TENERIFE

De bevolkingsaangroei op de Canarische Eilanden is afhankelijk van factoren die zowel demografisch als economisch van aard zijn. Het klimaat en het aanbod van een hoge levenskwaliteit spelen een grote rol in de pensioenmigratie. Economische en toeristische factoren zijn dan weer verantwoordelijk voor een aantrekkende werkgelegenheid. Het totaal van deze factoren zet een migratiemachine in gang dat zorgt voor meer inwoners op Tenerife en op de Canarische Eilanden. 

Deze factoren werken vaak samen en kunnen variëren afhankelijk van de economische en sociale omstandigheden op de Canarische Eilanden en in de omliggende regio. De bevolkingsaangroei is een complex fenomeen dat door verschillende variabelen wordt beïnvloed. Al deze factoren hebben ervoor gezorgd dat 81 van de 88 Canarische gemeenten het voorbije jaar meer inwoners hebben geregistreerd. Granadilla en Arona noteerden de grootste bevolkingsgroei, slechts in zeven gemeenten van de Canarische Eilanden daalde het inwonersaantal. We publiceerden eerder het artikel waarin we schreven dat een op vijf inwoners niet geboren is op de Canarische Eilanden.

Groei

In een nieuwe publicatie van het Instituto Nacional de Estadística (INE) – het Nationaal Instituut voor de Statistiek – kunnen we lezen dat de Canarische Eilanden 24.347 meer inwoners tellen dan vorig jaar. Dit betekent een groei van 1,1% en daardoor telt de archipel nu 2.202.048 inwoners, verspreid over de provincie Santa Cruz de Tenerife met 1.061.740 inwoners en de provincie Las Palmas de Gran Canaria met 1.140.258.

Hoewel de trend stijgend is voor 81 gemeenten op de Canarische Eilanden, is de toename verre van lineair. Zo zijn er in Granadilla de Abona en Arona proportioneel meer inwoners bijgekomen. De groei in Granadilla is 4,75% is, wat overeenkomt met 2.495 meer inwoners op een totaal van 54.942, terwijl Arona 2,67% of 2.267 meer inwoners registreerde op een totaal van 85.249 inwoners.

Afslanking

Het valt op dat het dichtstbevolkte gebied van de archipel, Las Palmas de Gran Canaria, nu 378.027 inwoners telt, 770 minder dan in 2022 (-0,2%). Los Llanos de Aridane – het dichtstbevolkte gebied op La Palma – verloor 362 inwoners en telt nu 20.189 ingezetenen (-1,7%). De vijf overige afgeslankte gemeenten waren Buenavista del Norte, Tegueste en El Tanque op Tenerife, en Agaete en La Aldea op Gran Canaria.

Santa Cruz kende een opwaartse trend na een constante daling die tien jaar heeft geduurd. De hoofdstad won 707 inwoners (+0,33%) en telt nu 209.395 geregistreerde bewoners. Andere opmerkelijke stijgingen werden genoteerd in La Laguna (+1.219) waar het aantal inwoners omhoogklimt van 157.815 in 2022 tot 159.034 in 2023 (+0,77%), en Santa Lucía de Tirajana (Gran Canaria), waarvan de bevolking met 1,49% is gestegen tot 75.677 inwoners, of 1.117 meer inwoners dan het voorgaande jaar.

Per provincie

Wat de eilanden betreft, hebben Fuerteventura (+3,3%) en El Hierro (+3,1%) de grootste proportionele bevolkingsgroei gekend, gevolgd door Lanzarote (+1,8%), Tenerife (+1,3%), La Gomera (+1,1%), Gran Canaria (+0,4%) en tot slot La Palma (+0,3%).

Wat de provincies betreft, heeft Tenerife meer inwoners gekregen, zowel in aantal (+13.484) tegenover Las Palmas (+10.863) als in verhouding: +1,27% in de westelijke provincie tegenover +0,9% in de oostelijke Canarische provincie.

Tot slot blijkt uit de INE-gegevens dat de actualisering van de gemeentelijke volkstelling in het voorbije jaar dat er in de provincie Santa Cruz de Tenerife 541.586 vrouwen en 520.204 zijn geregistreerd. Ook in de provincie Las Palmas zijn er meer vrouwen (574.186) dan mannen (566.072).

Factoren

De Canarische Eilanden zijn een populaire toeristische bestemming waarbij het toerisme een belangrijke rol speelt. Een toename van het toerisme kan leiden tot meer werkgelegenheid in de toeristische sector en indirect tot een groei van de bevolking.

De beschikbaarheid van banen en economische kansen is een belangrijke factor die de bevolkingsgroei beïnvloedt. Als de economie bloeit en er veel werkgelegenheid is, kan dit mensen aantrekken om naar de Canarische Eilanden te verhuizen.

De levenskwaliteit, waaronder factoren zoals gezondheidszorg, onderwijs en algemene levensomstandigheden, kan mensen aantrekken om zich op de Canarische Eilanden te vestigen.

Het milde klimaat en de aantrekkelijke levensstijl maken de Canarische Eilanden een aantrekkelijke bestemming voor gepensioneerden uit andere landen. Dit kan bijdragen aan de vergrijzing van de bevolking.

Het verschil tussen het aantal geboorten en sterfgevallen draagt bij aan de natuurlijke bevolkingsgroei. Als dit positief is, draagt het bij aan de algehele bevolkingsaangroei.

Internationale migratie, zowel vanuit andere delen van Spanje als vanuit andere landen, kan een significante impact hebben op de bevolkingsaangroei. Mensen verhuizen om verschillende redenen, waaronder werk, studie of verbetering van levenskwaliteit.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KAMER NUMMER 100

WAAR EEN WIL IS

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES

ZONNECELLEN

GLIJDEN OP PLANKEN

PIRAMIDEN VAN GÜÍMAR

spot_img