zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogWeer & KlimaatMEER HITTEGOLVEN OP DE CANARISCHE EILANDEN?
spot_img

MEER HITTEGOLVEN OP DE CANARISCHE EILANDEN?

Hoewel de eilanden zich in een meteorologische bevoorrechte positie bevinden, blijkt uit recent cijfermateriaal dat klimaatverandering op de eilanden niet langer een fantoomdreiging is, maar tastbare realiteit. Dit blijkt uit een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Climate Change, waarin wordt beschreven dat de sterfgevallen als gevolg van de hitte in de afgelopen 27 jaar zijn toegenomen.

De studie, waaraan verschillende Spaanse onderzoekers hebben meegewerkt, concludeert dat 37 procent van de sterfgevallen in de wereld als gevolg van buitensporige hitte tussen 1991 en 2018 de antropogene klimaatcrisis als belangrijkste oorzaak had.

Geringe effect

Het sterftecijfer in Spanje, en vooral op de Canarische Eilanden, neemt niet zo sterk toe in vergelijking met de rest van de wereld. De Archipel bevindt zich in een gunstiger meteorologische situatie en daardoor bedraagt het sterftecijfer slechts 1,8 op 100.000 inwoners, wat merkelijk lager is dan het Spaanse gemiddelde van 4,7.

In absolute cijfers zijn op de Canarische Eilanden door hittegolven elf sterfgevallen gekend. Het geringere effect van de temperatuur op de sterfte houdt verband met een grotere temperatuurstijging in het binnenland dan in kustgebieden. Oceaanoppervlakken bezitten een regulerende factor en leiden tot een grotere thermische zachtheid waarbij extreme temperatuurschommelingen quasi onbestaand zijn.

Informatiedeling

De Canarische Eilanden beschikken bovendien over een hitteplan dat kan geactiveerd worden wanneer hoge temperaturen de volksgezondheid aantasten en over het specifieke plan tegen risico’s ten gevolge van ongunstige meteorologische fenomenen (PEFMA). In ons nieuwsartikel dd. 2 juni 2021 schreven wij dat het departement Volksgezondheid het hitteplan in werking stelt van 1 juni tot 15 september en dat desbetreffende informatie en gekoppelde waarschuwingen tijdig op sociale netwerken en in de media zullen worden gepubliceerd.

Ondertussen bedenken wetenschappers en beleidsmakers trucjes om meer groene en blauwe zones (rivieren en waterplassen) aan te leggen en bioklimatologische constructies te bedenken.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ODE AAN BRANDWEER

GEITENKAAS

DODELIJKE SELFIES

spot_img