vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsMEER DAN 2.000 DAKLOZEN OP TENERIFE
spot_img

MEER DAN 2.000 DAKLOZEN OP TENERIFE

In een periode waarin de eindejaarsfeesten volop worden beleefd en iedereen zich verwent aan rijk gevulde tafels, leiden meer dan 2.000 daklozen op Tenerife hun eigen geïsoleerd en armoedig leven. Zij die op straat leven met een habbekras aan middelen worden emotioneel en financieel geconfronteerd met de kerst- en eindejaarsfeesten die voor hen moeilijke en uitdagende dagen zijn.

Het recente verslag van Cáritas over uitsluiting in woningen op Tenerife laat zien dat er op Tenerife minstens 2.261 mensen dakloos zijn. 885 personen (39,14%) bevinden Santa Cruz de Tenerife, 331 (14,64%) in La Laguna, 301 (13,31%) in Arona, 147 (6,50%) in Adeje en 113 (5%) in Puerto de la Cruz.
Deze cijfers bevestigen een aanhoudende toestand van deze kwetsbare groep mensen, aangezien bijna vier op de tien tussen een en drie jaar in deze situatie verkeren, ruim 11% tussen de drie en vijf jaar, en een op vijf al meer dan tien jaar dakloos is. Meer dan 2.000 daklozen op Tenerife is 1 op 4.500 inwoners.

Rudimentair onderdak

Hoewel het aantal getroffenen op het eiland met 17% is gedaald is van 2.738 in 2021 tot 2.261 in 2022, valt het op dat bijna 55% minder dan een jaar dakloos is, waarvan 39,1% minder dan zes maanden geen dak boven het hoofd heeft. Niet iedereen heeft geluk een barmhartige ziel tegen te komen.

In realiteit zijn er veel meer daklozen. Deze kunnen echter niet worden geregistreerd omdat ze in hangaars, koterijen, privéboerderijen of illegale huisvesting wonen. Met andere woorden, ze wonen in private ruimten waar Cáritas geen toegang heeft. Daarnaast is er een groep mensen die hun dakloosheid niet erkent, ondanks het feit dat men in grotten, op stranden of onder een zeer rudimentair onderdak woont als een manier van leven waarvoor ze zelf kiezen.

Discriminatie

Van de 29,1% daklozen zit 14% in een situaties van ernstige sociale uitsluiting. De oorzaken zijn veelal complexe factoren, zoals een gebrek aan toegang tot betaalbare huisvesting, een gebrek aan werkgelegenheid en sociale steun, maar ook problemen op het gebied van geestelijke gezondheid en verslaving. 

Daarnaast hebben ze te maken met institutioneel geweld, dat zich voordoet door discriminerend beleid, praktijken en houdingen in ondersteuningssystemen en sociale diensten, zoals het weigeren van basisvoorzieningen; gebrek aan toegang tot veilige toevluchtsoorden tegen gender-gerelateerd geweld, geestelijke gezondheidsproblemen of verslavingen; en gebrek aan ondersteuning om uit dakloosheid te komen.

Gezondheidsproblemen

Ruim 71% van de daklozen is tussen de 26 en 65 jaar oud. De gemiddelde leeftijd van de mannen is 45,6 jaar, voor de vrouwen is dit 35,4 jaar. Een of vijf heeft een gecertificeerde handicap, in de meeste gevallen met meer dan 50%, en dat is de reden waarom de zorgadministratie zich bewust is van hun moeilijkheden. 

De meest voorkomende problemen zijn geestelijke gezondheidsproblemen (25,3%) en gediagnosticeerde chronische problemen (44%). Meer dan 23% had een dubbele pathologie, zoals een een verslaving en een psychisch probleem. Van de 71 nationaliteiten waren 62,2% Spanjaarden, een stijging van bijna 5% ten opzichte van het voorgaande jaar. Slechts 11,9% waren migranten in een irreguliere situatie.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

WIJ BREKEN UIT

WIJ ZIJN DE PINEUT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

TENERIFE EN HET CARNAVAL

PODCAST MACARONESIË

NIEUWE KAART VOOR FIETSERS

spot_img