zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsMEER BOOTVLUCHTELINGEN NAAR CANARIAS
spot_img

MEER BOOTVLUCHTELINGEN NAAR CANARIAS

De Canarische Eilanden vormen de toegangspoort tot Europa voor hen die illegaal vanaf de Afrikaanse westkust vertrekken. Ze worden door mensensmokkelaars afgezet aan de voordeur, het laatste stapje moeten ze zelf zetten en varen dan op eigen kracht verder met aftandse pateras en cayucas tot ze worden opgemerkt door de kustwacht en veilig aan land worden gebracht. 

Op deze manier zijn er, tot 15 september 2022, reeds 11.522 illegale migranten op de Canarische archipel aangekomen, dit is 2% meer dan dezelfde periode anno 2021. Toen kwamen er 11.291 Afrikanen in kleine bootjes en zelfs in opblaasbare rubberboten aan, meestal op de eilanden van de oostelijke provincie, maar ook op Tenerife.

Hoewel de cijfers nog steeds hoger zijn dan die van een jaar geleden, wordt het verschil kleiner. Op 31 augustus 2022 bedroeg het verschil met de gegevens over dezelfde periode in 2021 bijna 15% meer bootvluchtelingen, maar daarna is de stroom stilgevallen. Op 15 september werd het cijfer teruggebracht tot 2%. Hetzelfde fenomeen doet zich voor op de Balearen en op het Spaanse vasteland. Daar bedraagt de daling 11,6%, van 24 293 migranten vorig jaar tot 21 472 tussen 1 januari en 15 september 2022.

Doorgedreven controles, een betere overeenkomst tussen Spanje en Marokko en ontradingscampagnes door diverse Afrikaanse regeringen vormen een oorzakelijk verband voor de plotse afname op korte termijn. Zo zijn er tot nu toe 1.864 migranten illegaal in Spanje en op de Balearen binnengekomen, tegenover 10.886 een jaar eerder.

In de enclave Melilla is het aantal aankomsten via de landgrens gestegen met 1.146 of 15,9% meer aankomsten tot dusver dit jaar, vergeleken met 989 in dezelfde periode vorig jaar.

Ook in Ceuta is het aantal aankomsten via het grenshek gestegen, in dit geval met 46,5%. Tot dusver zijn 753 migranten illegaal bij het grenshek aangekomen, een stijging van 46,5%, terwijl er dat 517 waren in dezelfde periode in 2021.

Er is wel een daling geregistreerd, in dit geval met 87,5%, van het aantal binnenkomsten over zee vanaf de autonome Spaanse enclave Ceuta. In vergelijking met de 606 die tot 15 september 2021 werden geteld, zijn er dit jaar slechts 76 vluchtelingen die vanaf Ceuta de Middellandse Zee trotseerden om in Spanje te geraken.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

AUTOWRAKKEN OP TENERIFE

HOTEL ALLES INBEGREPEN

OSCILLEREND TOERISME

spot_img