dinsdag, januari 31, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesMEDISCH ONDERZOEK VOOR DENNENBOSSEN

MEDISCH ONDERZOEK VOOR DENNENBOSSEN

De heraangeplante dennenbossen op de Canarische eilanden staan op het punt hun eerste medische onderzoek te ondergaan. Het Departement voor Ecologische Overgang, Bestrijding van Klimaatverandering en Territoriale Planning van de Canarische regering bereidt een studie voor om een diagnose te stellen van de gezondheidstoestand van de Canarische dennenbossen op grotere hoogte. Er is vooral aandacht voor hun toestand ten gevolge van biotische en abiotische schade. Het totale kostenplaatje van het onderzoek, dat meer dan een jaar in beslag zal nemen, bedraagt 335.000 euro.

De regionale minister, José Antonio Valbuena, beweert dat de wetenschappelijke kennis over de dynamiek van de bosecosystemen en hun soorten daardoor wordt vergroot. Deze actie zal het mogelijk maken de gevolgen van de milieuproblemen voor de vegetatie beter te controleren, ten einde de bossen beter te beschermen en in stand te houden.

Stress

Klimaatverandering kan leiden tot de verdwijning van de meest kwetsbare en gevoelige systemen indien hun kwetsbaarheid niet op voorhand is gekend is en er daardoor geen passende maatregelen kunnen worden genomen.
Op hoger gelegen locaties waar Canarische dennenbomen gedijen is er nog steeds sprake van beschadigde dennen. Er wordt een aanzienlijke verdroging van de takken opgemerkt, alhoewel er enige hergroei wordt waargenomen.

De gezondheid van de dennenbossen in de bergen nabij La Orotava en Los Realejos worden rechtstreeks in verband gebracht met thermo-hygrische (warmte, vocht) stress. Dit syndroom wordt als ernstig beschouwd omdat dit een aantasting is van een dennenbos op de Canarische eilanden als een natuurlijke habitat. Een van de 9.550 endemische dennenbossen van Macaronesië.

Onderzoeken

Voor dit onderzoek zal het overheidsbedrijf Gesplan worden belast met een zonering en karakterisering van de belangrijkste getroffen gebieden en een onderzoek naar de fytosanitaire situatie van de herbebossingen, waarna een dendro-ecologisch onderzoek – een combinatie van dendrochronologie en bosecologie – zal worden uitgevoerd door analyse van de informatie die terug te vinden is in de groeiringen van de dennenbomen.

Ook zullen klimatologische en edafologische (invloed van de bodem) gegevens worden onderzocht om de aard en de eigenschappen van de bodems in relatie tot de plantaardige productie te bepalen en zal er een plan van de proefpercelen worden opgesteld.
Tenslotte zal er, op basis van alle verzamelde gegevens, een voorstel worden ingediend voor acties tot het behoud van de bossen.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

OSCILLEREND TOERISME

LENTE OP HET EILAND

WIJ BREKEN UIT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KIEZEN OF DELEN

- Reclame -spot_img

WEETJES