zondag, juni 16, 2024
HomeBlogNieuwsMASSA EXOTISCHE PLANTEN VERWIJDERD UIT NATUURGEBIEDEN
spot_img

MASSA EXOTISCHE PLANTEN VERWIJDERD UIT NATUURGEBIEDEN

De aanwezigheid van invasieve planten vormen een ernstige bedreiging voor beschermde gebieden en voor de biodiversiteit van het eiland. Invasief leven in de natuur kan zowel van dieren of van planten komen die per ongeluk of doelbewust in een andere omgeving worden geïntroduceerd. De overplaatsing naar een ander ecosysteem, is veelal de oorzaak van invasief gedrag, waardoor inheemse soorten worden weggedrukt en uiteindelijk uitsterven.

Van januari tot oktober 2022 heeft de eilandregering op Tenerife meer dan 100 ton invasief exotisch plantenafval uit beschermde natuurgebieden verwijderd. Van deze honderd ton is 38% overgebracht naar het Complejo Ambiental in Tajao voor compostering, terwijl 63% van de invasieve flora ter plaatse bleef liggen om opnieuw door het milieu te worden opgenomen om bodemverarming te voorkomen.

Sensibiliseren

De eilandregering, Cabildo de Tenerife, geeft advies aan de bevolking om enkel plantgoed aan te schaffen uit erkende winkels en kwekerijen. Bloemen, planten en struiken uit de natuur halen, houden steeds gevaar dat de plukkers meewerken aan de uitbreiding van invasieve flora. Vandaar dat de overheid inzet op sensibiliseren, door diverse campagnes.

De gegevens tot dusver in 2022 zijn gigantisch: er werd 28.829 kg Argentijns plumacho-afval (Cortaderia selloana) en 17.220 kg Crassula multicava verzameld, waarvan 10.290 kg werd gecomposteerd in Anaga en 6.930 kg is gestort. De kattenstaart is de derde meest voorkomende ongewenste plant: in totaal is 16.445 kilogram verzameld vanop een oppervlakte van bijna duizend hectare.

Teamwork

De verwijdering gebeurde door het handmatig rooien met klein gereedschap van de invasieve exoten, soms moest gebruik gemaakt worden van machines, zoals bosmaaiers en kettingzagen. Daartoe werden protocollen en technische criteria gevolgd.
Vijftig veldwerkers, verdeeld in vijf teams, houden zich bezig met de bestrijding en uitroeiing van de envasieve plantensoorten. De teams worden begeleid door een bosbouwkundig ingenieur, een bioloog, een technicus en een hoofdverantwoordelijke. De verschillende teams werken verspreid over het hele eiland.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img