donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogNieuwsMASCA EN TENO ALTO LOPEN LEEG
SEB LEESON LEGAL GROUP

MASCA EN TENO ALTO LOPEN LEEG

De gehuchten Masca (Santiago del Teide) en Teno Alto (Buenavista del Norte) hebben de laatste twee decennia ruim 30% van hun inwoners verloren. Dit cijfer correspondeert niet met de aanzienlijke commerciële waarde die zij bieden en met de toeristische groei op Tenerife.
Er wonen momenteel 86 mensen in Masca, een daling van 33,3%. Twintig jaar geleden waren er nog 129 inwoners. De situatie in Teno Alto is vergelijkbaar. Anno 2000 telde het dorp nog 101 inwoners, dit is nu gedaald tot 65, een cijfer dat 35% lager ligt. Onze bron is het Instituto Canario de Estadística (ISTAC), het instituut voor de Statistiek van de Canarische Eilanden.

De ontvolking van het platteland is een demografisch verschijnsel dat niet alleen de dorpen op het Spaanse schiereiland treft, maar ook Tenerife.  Buenavista del Norte, met 4.753 inwoners, is een van de belangrijkste voorbeelden, met gehuchten die vrij geïsoleerd liggen van het stadscentrum of van de meer bevolkte gebieden. De reden is het ontbreken van basisvoorzieningen. In Masca zijn er geen schoolgaande kinderen meer en in Teno Alto alleen jongeren die de laatste jaren van de middelbare school afwerken.

Bevolking daalt, commerciële waarde stijgt

Wonen in Teno Alto en Masca, is wonen in het beschermde natuurgebied van het Teno Rural Park. Er zijn geen winkels, apotheken of supermarkten. De dichtstbijzijnde bevolkte gemeente voor Teno Alto is El Palmar, en voor Masca is dit Santiago del Teide.
De belangrijkste klacht van de inwoners is dat alle ontwikkeling gericht is op het toerisme en de inwonende bevolking aan de kant blijft staan.

Een volkomen juiste diagnose, benadrukken beide burgemeesters. Zij stellen dat een aanzienlijk bevolkingsverlies recht evenredig is met het verlies van commerciële of toeristische activiteiten. In Masca en in Teno Alto is dit echter het tegenovergesteld; beide gehuchten zijn in de afgelopen 20 jaar alleen maar gegroeid en hebben ze de commerciële waarde van het gebied aanzienlijk verhoogd.

Service blijft voorop

Dit opent de deur naar een ander soort argument en debat over de redenen voor ontvolking. Er zijn namelijk twee verschillende realiteiten, namelijk die van Masca, met een veel beter klimaat dan die van Teno Alto, waar het leven harder is door een meer ongunstig klimaat.
De diverse bevoegde overheden proberen de ontvolkte gebieden toch de service te geven die overal op het eiland voorhanden is om de connectiviteit met het eiland en de rest van de wereld niet te verliezen. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de voorzieningen van telecommunicatie en transport. Al kan het altijd beter.

Belbus is de oplossing

Titsa beschikt over een regelmatige vervoersdienst naar Masca (lijn 355, die het gehucht verbindt met Santiago del Teide), maar dit voldoet niet aan de vraag van de bewoners. Het beantwoordt evenmin aan de toeristische attractie die Masca vertegenwoordigt.
Teno Alto wordt niet bediend door bussen van Titsa, hoewel het gemeentebestuur heeft beloofd om een belbus in te voeren. Om dit te compenseren wordt er twee keer per week gratis vervoer geregeld om de bewoners naar het gezondheidscentrum te brengen, naar het gemeentehuis te gaan of om aankopen te doen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

TIJD HEEFT VLEUGELS

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

NIEUW EILAND IN DE MAAK

CALIMAS OP TENERIFE

WACHTDIENST APOTHEKEN

SEB LEESON LEGAL GROUP