woensdag, mei 22, 2024
HomeBlogNieuwsMARITIEM MUSEUM IN SANTA CRUZ
spot_img

MARITIEM MUSEUM IN SANTA CRUZ

Maritiem Museum in Santa Cruz moet de waardigheid van een oceaanstad verspreiden. De hoofdstad van Tenerife heeft een diepgaande relatie met de oceaan die grotendeels zijn identiteit, cultuur en economie vormgeeft. Niet alleen de geografische en de geologische verbondenheid zijn groot, ook de economische ontwikkeling speelde een cruciale rol in de snelle groei van de stad in de 19de eeuw. Santa Cruz diende toen als een tussenstop voor schepen op weg naar de Verenigde Staten en naar het Afrikaanse continent.

Vandaag de dag blijft de haven een vitaal onderdeel van de lokale economie, fungerend als een toegangspoort tot het Spaanse vasteland en als een aanlegplaats voor cruiseschepen die naar het Caribisch gebied reizen. Vandaar dat het gemeentebestuur van de hoofdstad van Tenerife groen licht heeft gegeven voor de oprichting van een museum over de maritieme geschiedenis.

Zeeslagen

Santa Cruz de Tenerife is altijd verbonden geweest met de zee en daarom koestert het belangrijke historische overblijfselen die niet vergeten mogen worden. Van de bouw van muren en forten langs de kustlijn ter verdediging tegen aanvallen van piraten in de 16de eeuw, tot de aanvallen van Engelse troepen in de 17de en 18de eeuw, onder leiding van respectievelijk admiraal Robert Blake, Juan Gennigs en Horatio Nelson, wiens nederlagen werden weerspiegeld in het wapen van de stad met de drie zegevierende leeuwenkoppen.

Locatie

De zeevaartgeschiedenis van een hoofdstad die in de diepten van de oceaan worden bewaard in de vorm van scheepswrakken of kanonnen die een hoofdrol speelden in veldslagen of expedities naar de Nieuwe Wereld, krijgen nu, eeuwen later, een plek in de oprichting van het Maritiem Museum in Santa Cruz. De locatie wordt het oude Ventoso-magazijn, een emblematisch gebouw van reparatie en bouw van schepen in de haven van Santa Cruz, gelegen aan de Avenida Francisco La Roche.

Zicht op de haven

Hoewel er nog geen datum is voor de opening, heeft de enclave die de maritieme geschiedenis van Tenerife zal samenstellen al een project onder leiding van de architect Rafael Escudero. Het project voorziet in de verbouwing van het Ventoso-gebouw – het voormalige Musa – waar het historische gedeelte zal worden gevestigd. Er is ook een nieuw gebouw gepland als dependance, waarin de maritieme stukken zullen worden tentoongesteld. De infrastructuur, met uitzicht op de haven, wordt uitgerust met groene ruimten en cafetaria’s.

Beeld La Gesta

Op deze manier zal het museum vorm geven aan een thematische ruimte rond de maritieme wereld. Een bijkomend idee is om de Correillo La Palma te verplaatsen naar zijn oude locatie, naast het Jetfoil-station. Op deze manier wordt dit historische maritiem symbool verbonden met het oude Musa-gebouw. Het beeld van La Gesta zal dan worden verplaatst naar de rotonde bij de ingang van het havengebied, waar tot vorig jaar de schroef van het militaire schip Canarias stond, dat is verwijderd als een Franco-symbool.

Het museum moet meer historische dan artistieke waarden dragen en moet jongeren bewust maken van de belangrijke band tussen Santa Cruz en de oceaan. Het Maritiem Museum in Santa Cruz wordt de plaats waar het historische geheugen, dat de hoofdstad verbindt met de oceaan, een waardig onderkomen moet vinden.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

  1. Is er iets geweten over de Duitse aanwezigheid tijdens wwII? Duikbootbasis, schuilplaats, tussenstop naar Argentinië, om hun vel te redden?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

LENTE OP HET EILAND

VIRUSSEN OP TENERIFE

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img