dinsdag, januari 31, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesMACARONESIË

MACARONESIË

Macaronesië is een woord dat niet uit de volksmond komt en toch hebben wij er allemaal iets mee te maken. Dit is de geografische aanduiding van een aantal eilandgroepen in de oostelijke Atlantische Oceaan, voor een deel ten westen van West-Afrika.

Ze hebben allen een en ander gemeen, niet alleen de vulkanische oorsprong van de eilandengroepen is een grote gemene deler, ook de fauna en flora tonen veel gelijkenissen ondanks de respectabele afstanden die de archipels uit elkaar houden. De eilanden hebben veel natuurlijke, geologische en klimatologische aspecten met elkaar gemeen.

De eilandengroepen in het gebied Macaronesië

Het woord Macaronesië komt uit het Grieks en betekent ‘gelukzalige eilanden’. Deze Griekse term μακάρων νησοι verwijst in een mythe naar de verblijfplaats van de dode helden in het verre westen.
Tot deze verzamelnaam behoren de Canarische Eilanden (Spanje), Kaapverdië of de Kaapverdische Eilanden (sinds 1975 onafhankelijk, voorheen onder Portugal), de Azoren, Madeira (inclusief Porto Santo en Ilhas Desertas) en Ilhas Selvagens (allemaal Portugees gebied).

Wat de vulkanische oorsprong betreft is er wel enige variatie op het thema. De Azoren liggen op de Mid-Atlantische Rug. Dit is een grotendeels onder water liggende bergketen in de Atlantische Oceaan die zich uitstrekt vanaf IJsland tot helemaal in het zuidelijk gelegen Antarctica en aldus de langste bergketen ter wereld. Op sommige plekken komt de rug boven water uit en zijn er eilanden zichtbaar, zoals de Azoren.

Hotspot

Lanzarote en Fuerteventura liggen op de overgang van de continentaal-oceanische korst en werden gevormd door sedimentair materiaal van het continentale vlak. De oceanische plaat is zwaarder dan de continentale en zo ontstaat er een trog die aan de basis ligt van vulkaanvorming. Tenerife ligt boven een aantal hotspots. Dit zijn plaatsen die niet gerelateerd zijn aan de tektoniek van aardplaten maar aan mantelpluimen die het aardoppervlak bereiken. Een mantelpluim voert magma vanuit de diepte naar boven. Ook de Kaapverdische Eilanden liggen op een hotspot.

Ecosystemen

Het klimaat in het Macaronische gebied wordt vooral bepaald door de heersende winden, de zeestromingen en de geografische breedte. Deze varieert van een oceanisch mild en vochtig klimaat op de Azoren en op Madeira, tot een zeer zacht tropisch klimaat met een lage en onregelmatige regenval in Kaapverdië.

De eilanden bevatten unieke ecosystemen die inheemse flora en fauna met elkaar verbinden. Geologisch en fysiek bestaat er geen verbinding met het Afrikaanse continent, zodat de biodiversiteit de eilanden via de lucht en over zee bereikte.

Door de geïsoleerde ligging zijn er veel endemische soorten aanwezig, zowel per archipel (of zelfs per eiland) als voor heel Macaronesië, zoals bijvoorbeeld de Polypodium macaronesicum Bobrov. Deze varen uit de eikvarenfamilie Polypodiaceae is op iedere archipel prominent aanwezig.

Inheemse vegetatie

De oorspronkelijke vegetatie van het merendeel van de eilanden is het laurierbos, een groen, subtropisch loofbos dat een overblijfsel zou kunnen zijn van het grote woud dat voor de ijstijden grote delen van Europa bedekte. Het kappen van deze bossen voor hout en landbouwgrond was later de aanzet van een aanzienlijke daling van de inheemse vegetatie.
Daarnaast bevindt Macaronesië zich als het ware tussen vier continenten in, zodat je naast Europese soorten ook Afrikaanse (Asplenium aethiopicum en Ceterach lolegnamense) en Amerikaanse flora-elementen terugvindt (Elaphoglossum).
Tenslotte blijken veel populaire cultuurplanten zich zeer goed thuis te voelen in het milde klimaat en planten zich in het wild gemakkelijk voort.

Dat Macaronesië een belangrijk gebied is op vele vlakken is ook de Europese Unie niet ontgaan. Om dit gebied de maximale bescherming te geven is er in 2001 een Europese richtlijn verschenen van communautair belang voor deze biogeografische regio.

De Richtlijn 92/43/EEG van de Raad kan je HIER lezen. De kennisgeving ervan geschiedde onder het nummer C(2001) 3998). 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

TIJD HEEFT VLEUGELS

KIEZEN OF DELEN

- Reclame -spot_img

WEETJES