donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogNieuwsMAATREGELEN WATERTEKORT OP TENERIFE
SEB LEESON LEGAL GROUP

MAATREGELEN WATERTEKORT OP TENERIFE

Maatregelen watertekort op Tenerife zullen gedurende de lange en warme zomer op Tenerife moeten zorgen voor het bevorderen van het bewustzijn om niet rigoureus om te springen met deze levensbelangrijke hulpbron.

De droogte bestrijden en waterverkwisting op Tenerife tegengaan, zijn de prioriteiten aan de vooravond van een lange warme zomer. Dat staat bovenaan op de agenda van de Mesa de la Sequía – de Droogtecommissie – die wordt bijeengeroepen en waarin alle sectoren van de samenleving en de landbouworganisaties zijn vertegenwoordigd.

Specifieke maatregelen

Eerder werd reeds verontwaardigd gereageerd over alarmerende verliezen die zijn geconstateerd in de leidingen die zorgen voor de watervoorziening op Tenerife. Er moet dringend meer werk worden gemaakt van inspecties en er moet gezorgd worden voor verbeteringen in het netwerk van de waterleiding. Eerder werden de gemeenten al toegelaten om specifieke maatregelen uit te vaardigen in verband met de waterbesparende verordeningen.

De voorzitter van de Vereniging van Boeren en Veetelers van de Canarische Eilanden betreurde dat politici helemaal niet vragen aan de bevolking om minder water te verbruiken. Hij waarschuwde dat deze zomer zwaar zal zijn omdat het kraanwater niet eindeloos uit de kraan zal komen en dat er een moment komt dat de waterleiding waterloos zal zijn.

Gigantische waterverliezen

Er moet een campagne worden gevoerd om 2,2 miljoen Canarische inwoners en 16 miljoen toeristen (op jaarbasis) die naar de Canarische Eilanden komen mee te delen dat deze levensbelangrijke hulpbron niet blijvend mag worden verspild zoals in het verleden. Opmerkelijk is dat er sommige gemeenten zijn die tot 60% van het water dat ze beheren verliezen en dat er maanden verstrijken vooraleer er wordt ingegrepen.

Het hoge volume aan waterlekkages op verschillende locaties op Tenerife dwingt sommige gemeenten om de voorzieningen te vergroten om in de behoeften van de bevolking te voorzien.

Klimaatverandering

Juan Carlos Santamarta, bosbouwkundig ingenieur en universitair docent, benadrukt dat er enerzijds niet aan de vraag kan worden voldaan door de daling van het grondwaterpeil en anderzijds omdat het te duur is om water kunstmatig te produceren in ontziltingsinstallaties. Het is goedkoper om een kubieke meter water te besparen dan dezelfde hoeveelheid op te vangen of om het kunstmatig te produceren.

Gezien dit scenario is het repareren van de distributienetten en het herstellen van lekkages dringender dan ooit, mede door een scenario waarin de klimaatverandering de hoofdrol speelt en waardoor de waterreservoirs afhankelijk zijn van steeds minder neerslag.

Aanbevelingen

Ingenieur en hydroloog Juan José Braojos waarschuwde dat de droogte die Tenerife treft reeds tien jaar geleden begon. Deze bewering wordt ondersteund door een krachtig bewijs: het eiland verliest al 10 jaar lang ongeveer 165 kubieke hectometer water per jaar aan hemelwater. Dit is gelijk aan 165.000.000.000 (165 miljard) liter water.

Voor verantwoord watergebruik wordt aanbevolen om het water van de douche, terwijl men wacht tot het warm wordt, te gebruiken om af te wassen of te sproeien, het toilet niet als prullenbak te gebruiken en de wasmachine en vaatwasser altijd volledig gevuld te gebruiken. Daarenboven kan voedsel gewassen worden onder een minder hard lopende waterstraal, een douche nemen in plaats van een bad (dit bespaart tot 50%), de waterkraan dichtdraaien tijdens het inzepen, het scheren of tandenpoetsen en de planten op de koelste momenten van de dag water te geven om verlies door verdamping te voorkomen.

Maatregelen watertekort op Tenerife zullen strenger worden naarmate de watervoorraden slinken. Het is beter van nu al uw eigen verantwoordelijkheid aan te spreken wanneer u de waterkraan opendraait.

Pixabay © Photography

TERUG NAAR STARTSCHERM  


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

TENERIFE VOOR KINDEREN

LUCHTHAVEN IN HET NOORDEN

SEB LEESON LEGAL GROUP