Nu al worden vragen gesteld hoe en met welke maatregelen de Canarische overheid de paasvakantie zal beveiligen. De paasperiode is bij de Canarische bevolking de periode bij uitstek waarin iedereen uithuizig wordt. Net als bij een volksverhuizing wil iedereen weg van thuis.
Welke de beperkingen zullen zijn weten we nog niet, maar ze komen er geheid aan.
Dat er geen perimeters zullen worden ingesteld, stelt tot tevredenheid, want niemand zit te wachten op een déjà-vugevoel. De maatregelen hangen af van de analyses en van de besmettingscijfers.
Wie de corona-updates op deze website volgt heeft opgemerkt dat Fuerteventura midden in een toegewezen alarmfase van code groen is veranderd naar code oranje. Fuerteventura werd verkeerdelijk in niveau 1 gedropt maar had niet de correcte besmettingscijfers voor dit niveau. Een vergissing of een inschattingsfout, wie zal het zeggen.
Met betrekking tot de ontwikkeling van de pandemie is er een tendens die relatief gunstig lijkt waarin de geaccumuleerde incidenties rond de 50 gevallen per 7 dagen blijven schommelen. Tenerife gaat er niet op achteruit, maar wordt er ook niet beter op en blijft schommelen. Bij de huidige situatie komen er voor de paasvakantie bijkomende beperkende maatregelen maar worden de eilanden niet op slot gezet. Het wordt een situatie die ons een beetje doet terugdenken aan de voorbije carnavalsperiode.
Het hoofd van Epidemiologie van de Canarische gezondheidsdienst, Amos Garcia, zegt dat de epidemiologische situatie op de Canarische Eilanden gunstiger is dan die van andere Spaanse regio’s, maar dat er nog steeds voorzichtig moet worden omgesprongen om een nieuwe golf te vermijden. Hij verwees naar het carnaval, de kerstperiode en de voorbije zomer, die zorgwekkend waren voor de samenleving. We moeten het rustig houden en mogen de aandacht niet laten verslappen. Enkel op deze manier worden de economie en de toeristische sector opnieuw nieuw leven ingeblazen.