dinsdag, april 16, 2024
HomeBlogWeetjesLUCHTHAVEN TENERIFE SUR EN DE TOEKOMST
spot_img

LUCHTHAVEN TENERIFE SUR EN DE TOEKOMST

De uitbreidingswerken op de luchthaven van Tenerife Sur, waardoor Terminal 1 en 2 fysiek met elkaar werden verbonden en waarbij ruim 50.000 vierkante meter extra beschikbare oppervlakte werd uitgebreid, zijn achter de rug. Door de uitbreiding van de infrastructuur, die 152 miljoen euro heeft gekost, werd de capaciteit van de luchthaven verhoogd tot 16 miljoen passagiers. Dit was de eerste technische opsmuk van de luchthaven, 44 jaar na de ingebruikneming ervan. 

Luchthavenuitbater AENA kondigde recent aan dat er een volgende aanbesteding aankomt die kadert in een integrale hervorming van de luchthaven Tenerife Sur, en die is opgenomen in de planning DORA III. Daarin worden de investeringen vanaf 2026 gepland die naar schatting tussen 300 en 400 miljoen euro zullen bedragen. 

Dit project voorziet in de integratie van de hele luchthaventerminal, zowel vanuit architectonisch oogpunt als vanuit de integratie van de luchthaven in haar eigen omgeving.

Hoge prioriteit

De aankondiging van AENA werd toegejuicht door de voorzitter van de Cabildo, Pedro Martín, die niet uitsloot dat de investering zou kunnen oplopen tot 400 miljoen euro om een functionele luchthaven te hebben, die een adequaat beeld geeft van Tenerife als bestemming en die de toeristische behoeften lenigt. 

Hij beschreef de aanbesteding van de projecten als schitterend nieuws, omdat twee jaar onderhandelingen nu al vruchten afwerpen. Hij dankt de economische, politieke en sociale actoren in het zuiden voor de betrokkenheid bij de onderhandelingen van dit project met hoge prioritaire waarde.

Voorziene uitbreiding

Tot de geplande uitvoeringswerken behoren – in afwachting van de opstelling van het definitieve project – de planning en uitvoering van nieuwe parkeerterreinen en toegangen, de herziening van de urbanisatie- en landschapselementen, de aanpassing van de bagagehal, de uitbreiding van de incheckbalies en de gates, en de integratie van meer commerciële diensten in het luchthavengebouw.

Volgens de door de AENA verstrekte informatie zullen de technische bijstand voor het opstellen van projecten en de technische architectonische bijstand voor de volledige verbouwing van het luchthavengebouw worden aanbesteed, na goedkeuring door de raad van bestuur van de AENA, voor een totaalbedrag van 6,3 miljoen euro.

In de nabije toekomst wordt de beschrijving opgemaakt die de volledige herinrichting moet plannen van de luchthaventerminal. Daaraan hangt een kostenplaatje van 5,7 miljoen euro en een uitvoering van 26 maanden. Daarnaast is er 600.000 euro voorzien om de architecten en conducteurs te betalen bij het uitoefenen van hun taken in alle bouwvoorzieningen.

Naast deze dossiers is voor de tweede helft van 2022 een aanbesteding gepland voor aanvullende technische acties voor bagageafhandeling en voor het bijstandssysteem voor vliegtuigen. Daarvoor is 1,7 miljoen euro voorzien, dat vergezeld zal gaan van het ontwerpdossier, teneinde de uitvoering en het resultaat ervan te coördineren.

Project van lange duur

AENA benadrukte in een verklaring dat zij een enorme inspanning levert om van deze luchthaven een benchmark te maken onder zijn gelijken op internationaal niveau, voorzien van moderne infrastructuren, gericht op kwaliteit, innovatie en duurzaamheid.

Tussen 2017 en 2022 heeft AENA al 159,4 miljoen euro geïnvesteerd in de luchthaven van Tenerife Zuid; dat was voorzien in DORA I.
In DORA II werd 152 miljoen euro voorzien voor de periode 2022 – 2026 en is de tijd rijp om DORA III op te starten om de luchthaven te voorzien aan de eisen van een toeristische toekomst. 

Naast de functionaliteit wordt in de toekomst ook het architectonische aspect belicht in een kader waarin natuurlijk licht, water en overvloedige vegetatie de toon zullen voeren.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

WIJ BREKEN UIT

KERST OP TENERIFE

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

GRATIS NAAR TENERIFE

BELACHELIJKE NIEUWE LOCATIE

VERBODEN TE ROKEN

spot_img