vrijdag, september 29, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsLUCHT MINDER ZUIVER DAN GEDACHT

LUCHT MINDER ZUIVER DAN GEDACHT

De vermindering van de mobiliteit als gevolg van de COVID-19-pademie heeft geleid tot een opmerkelijke verbetering van de luchtkwaliteit op Tenerife en op de overige eilanden gedurende 2020 en 2021. Dit blijkt uit een rapport van Ecologistas en Acción, waarin gegevens werden geanalyseerd die zijn verzameld door de 800 meetstations in Spanje waaronder 55 op de Canarische Eilanden.

In 2021 werd de aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit op de Canarische Eilanden, die reeds in 2020 was waargenomen, behouden. Er werden in deze periode aanzienlijk minder stikstofdioxide (NO2), zwaveldioxide (SO2), troposferische ozon en zwevende stofdeeltjes (PM10 en PM2,5) gemeten. In het verslag van de ‘Ecologen in actie’ wordt uitgegaan van de nieuwe maximumwaarden voor verontreiniging die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) worden vooropgezet en van de doelstellingen op lange termijn van de Europese Unie om de vegetatie te beschermen. Volgens deze niveaus was de luchtkwaliteit op de Canarische Eilanden minder goed, terwijl in dezelfde periode een daling van ozonwaarden werd vastgesteld.

Stof door calima

Als we uitgaan van de normen die soepeler zijn dan de aanbevelingen van de WHO, merken we op dat 330.000 mensen in het zuidelijk deel van Gran Canaria vervuilde lucht inademen. Dit is meer dan de toegestane minimumwaarde. De PM10-stofdeeltjes overschreden ook de wettelijke grenswaarden in de meetstations in El Charco (FV), Las Galletas (TF) en El Médano (TF).

In het voorjaar heeft de onstabiliteit in de atmosfeer geleid tot een verontreiniging door stofdeeltjes (door diverse calima’s, Red.) vooral vanuit Noord-Afrika. De winter daarentegen was onstabiel en nat, hetgeen de dispersie en depositie van de verontreinigende stoffen NO2 en zwevende deeltjes in de hand werkte. De relatief milde zomerhitte heeft dan weer bijgedragen tot de ozondaling, ondanks de hittegolf medio augustus.

Vulkaanuitbarsting op La Palma

De belangrijkste factoren die de verbetering van de luchtkwaliteit in 2021 verklaren, waren de algemene beperking van de mobiliteit en de economische krimp als gevolg van de maatregelen ter bestrijding van de COVID-19-pandemie. Niettegenstaande dat bleven zwevende deeltjes (PM10 en PM2,5) en stikstofdioxide (NO2) in de lucht aanwezig. Alle stikstofniveaus in Las Palmas de Gran Canaria en Santa Cruz de Tenerife werden overschreden volgens de nieuwe aanbevelingen van de WHO. 

Op La Palma werden uitzonderlijk hoge SO2-concentraties vastgesteld ten gevolge van de vulkaanuitbarsting tussen september en december 2021.

Mobiliteit is bepalend

Het plan van de regering van de Canarische Eilanden om het hoofd te bieden aan ongunstige meteorologische verschijnselen is, zelfs uit louter informatief oogpunt, volstrekt ontoereikend om de gezondheid van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen te beschermen tegen periodes waarin veel stof in de lucht aanwezig is.

De coronapandemie heeft aangetoond dat een vermindering van het verkeer duidelijke effecten heeft op de verbetering van de kwaliteit van de lucht die wij inademen, zowel in de steden als op het platteland. De sterke toename van de luchtverontreiniging in grote steden en metropolen gedurende de afgelopen maanden is een zorgwekkende aanwijzing en moet de alarmbellen doen afgaan.
Luchtmassa’s die worden aangevoerd vanaf de Noord-Afrikaanse stofgordel of vanaf Afrikaanse landen die aan de Atlantische Oceaan zijn gelegen, zijn nefast voor de kwaliteit van de ademlucht op de Canarische Eilanden door een massale aanvoer van zwevende deeltjes (PM10 en PM2,5).

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

1 REACTIE

  1. Geachte heer Devos
    Gaarne om te permanent te wonen als EU burger hoeveel inkomsten belasting moet ik betalen over mijn inkomen van 24000 netto per jaar.

    Met vriendelijke groet Jamal Chakroni uit Amsterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

LENTE OP HET EILAND

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES