zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsLOZINGEN IN EL MÉDANO
spot_img

LOZINGEN IN EL MÉDANO

Eertijds en in een ver verleden was het de gewoonte om afvalwater te dumpen in de oceaan. Niet zo ongewoon, zonder massatoerisme en met slechts een paar honderdduizend inwoners op Tenerife. Elke gemeente, elk gehucht en elk hoekje waar een paar huizen stonden hadden hun eigen afvoerkanaaltje, al dan niet ondergronds, waardoor alle vloeibare en vaste oplosbare stoffen de vrije weg kregen naar de natuur.

Dergelijke lozingsstelsels waren niet alleen in gebruik om huishoudelijk afvalswater te dumpen, ook bedrijven loosden hun industrieel afvalwater effectief in de oceaan. Iedereen deed het, het was een algemeen aanvaard goed.

De gevolgen van deze lozingen van afvalwater in zee zijn veelzijdig en niet in het minst gevaarlijk voor de volksgezondheid en voor de maritieme ecosystemen. Door de ontwikkeling van de mensheid, veranderde de visie op het milieubewustzijn en de noodzaak om ecologisch in te grijpen. De ommekeer is totaal als iedereen er de gevaren ervan gaat inzien, zowel burgers als de verantwoordelijke overheid.  

Onbekende leidingen

De stranden in El Médano zijn een hot point inzake afvoerpolitiek en het négligeren van deze materie. Tot gisteren liepen vijf afvoerkanalen recht de oceaan in die door de overheid en de bewoners niet waren gekend. Na een zoektocht en de inspectie van de lozingsbronnen bevestigde de gemeenteraad het bestaan van vijf lozingsriolen in zee. Opmerkelijk, de bewoners van deze sites waren niet eens op de hoogte van wat zij deden en zullen daarom niet worden vervolgd, en dus ook niet gestraft.

Het gemeentebestuur van Granadilla de Abona gaat vijf lozingslijnen, die vanauit privégebouwen komen, in El Médano sluiten. De burgemeester verzekerde dat de buren niet van het bestaan afwisten, want plannen bestaan er niet. Schepen/Wethouder voor openbare diensten, Marcos Antonio, heeft een audit uitgevoerd om de lozingspunten op te sporen die de kwaliteit van het water in El Médano aantasten. 

Familievriendelijke stranden

Diverse sluitingen van het stand van El Médano waren schering en inslag omwille van een slechte zwemwaterkwaliteit waarin ziekteverwekkende bacteriën, virussen en parasieten voorkwamen die verantwoordelijk zijn voor besmettingen en infecties, die onder andere gastro-enteritis, oorinfecties en huiduitslag kunnen veroorzaken.
De groei van algen en andere primaire producenten, zoals cyanobacteriën, vindt plaats in watermassa’s wanneer er sprake is van een verrijking met voedingsstoffen. Volgens wetenschappers en deskundigen zijn de talloze lozingen van onbehandeld afvalwater in de oceaan medeverantwoordelijk van deze opstoot.

Het afsluiten van de vijf lozingslijnen is een stap voorwaarts in een populair kustgebied lange zandstranden die het hele jaar door worden bezocht residenten en toeristen met kinderen. De stranden zijn ook een prioritaire plek voor liefhebbers van windsurfen, surfen en skysurfen.

Bewustzijn en aanpak

Het afgelopen jaar hebben de autoriteiten al drie keer een aantal stranden moeten sluiten. Daarom publiceert de gemeenteraad van Granadilla de Abona sinds september de wateranalyses van de stranden op zijn digitale platforms en op sociale netwerken. Twee keer per week worden er waterstalen genomen voor analyse in het laboratorium.

In het collectief geheugen blijft het overlijden van Dani gegrift. Het driejarig jongetje dat in 2020, na een dagje aan het strand van El Cabezo, werdt geïnfecteerd met een onbekende bacterie en een beroerte kreeg. De nacht daarop stierf het jongetje. 

Dit is het ernstigste geval met betrekking tot het water in El Médano, maar het is niet het enige. Eerder dit jaar, in mei, stelde het Plataforma Stop Vertidos aan de kaak dat een dozijn mensen waren besmet met verschillende bacteriën nadat ze hadden genoten van een zwempartij in dit kustgebied.

Het is van essentieel belang dat overheden, milieuautoriteiten en wetshandhavingsinstanties lozingen in zee streng bestrijden en overtreders vervolgen. De gezondheid van mensen en oceanen is de eerste prioriteit en daardoor moet de milieuregelgeving worden nageleefd. Nu het  bewustzijn groeit is het belangrijk om dit probleem voor eens en voor altijd aan te pakken.TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

- Reclame -spot_img

WEETJES

BEPERKTE TOEGANG

ZAKKENROLLERS ZIJN TERUG

TORENTJES OP HET STRAND

spot_img