zondag, november 27, 2022
spot_img
HomeBlogCultuurLOS SABANDEÑOS, WERELDVERMAARD

LOS SABANDEÑOS, WERELDVERMAARD

Muziek en dans op de Canarische Eilanden magnetiseren de inwoners op dezelfde manier als op de Caraïben. De vibes die één noot muziek teweegbrengt grenst aan het ongelooflijke. Wat de muziek op Curaçao, Bonaire, Saba, St. Eustatius en Sint Maarten voor elkaar krijgt om mensen te bewegen is vergelijkbaar met wat de meest gekende folkloregroep van Tenerife op de lokale inwoners van de Canarische Archipel uitstraalt.

Deze 32-koppige folkloregroep verspreidt een Canarisch klankarchief waarbij ritme en geluid elkaar strelen. Het snarenspel in harmonie met het meerstemmig gezang en aangedikt met een ritmesectie, brengen kleur en gevoel muzikaal tot bij de luisteraar.

Contrast en harmonie, zelfs dissonante akkoorden maken dit folkloregebeuren zo mooi, zo intens, zo aantrekkelijk dat zelfs niet-geïnteresseerden halthouden en geboeid blijven luisteren. Monden vallen open van verrassing, ogen worden vochtig door de emotie, haren op je armen rijzen, handen jeuken om mee te klappen op het aanzwellende ritme. Het publiek zingt mee, niemand zit stil, iedereen geniet.

Deze performance is het resultaat van wat 40 jaar geleden begon. Een groepje vrienden van de Universiteit van La Laguna besloot om zich muzikaal te ontspannen. Zij zongen traditionele liederen waarbij zij zich begeleidden met de typische eilandinstrumenten zoals de timple (kleine vijfsnarige gitaar), de contra of de renquinto (de viersnarige variant), de tajaraste (soort tamboerijn), de cháracas (grote castagnetten) en hét instrument dat ze van de Spaanse voorvaderen hebben geërfd; de gitaar.

In hun eigen stijl voegden ze aan de Canarische folk ook Spaanse (Flamenco) en Latijns-Amerikaanse (Bolero, Argentijnse tango) invloeden toe en zo groeide hun repertoire zienderogen.
Tot op vandaag verschenen er 74 albums op vinyl, cd en dvd en zijn Los Sabandeños een cultureel en folkloristisch begrip geworden tot ver buiten de Canarische Archipel.

Grote successen werden geboekt in het vasteland en de concerten volgen zich op: België, Italië, Portugal, Verenigde Staten, Mexico, Dominicaanse Republiek, Puerto Rico, Cuba, Venezuela, Brazilië, Uruguay, Argentinië, Colombia en Japan. In deze landen alleen werden er meer dan 2.000.000 exemplaren verkocht. 

Tientallen onderscheidingen brachten de groep niet van hun succesvolle voetstuk. ‘Beste Spaanse groep’ in 1972 – ‘Beste internationale folkloristische groep’ in 1973 (American Record World) – ‘Winnaar van het Festival de La Rábida, Huelva’ in 1978 – ‘Ciudadanos y Huéspedes de Honor de San Juan de Puerto Rico’ in 1989 – Vergelijkbare prijzen in Texas (1987), St. Bernard, Louisiana (1988), Dade County, Miami, Florida (1996), om er maar een paar te noemen.

In 1995 wordt deze folkgroep bekroond met de gouden medaille van de Canarische Regering en in 1997 krijgen zij uit dezelfde handen de ‘Premio Canarias de Cultura Popular’.
In het jaar zijn 2006 ontvangen zij de Medalla de Oro de la Isla de Tenerife, verleend door de eilandregering van Tenerife.

Verschillende straten van steden van de archipel dragen de naam van deze ‘super’folkgroep.

Ze werken samen met grote namen, zoals Alfredo Kraus, Eduardo Falú, Daniel Viglietti, Mario Benedetti, Francisco Rabal, Olga Guillot, Silvio Rodríguez, Alberto Cortez, Soledad Bravo, Luis Eduardo Aute en Mercedes Sosa.

In 1995 verschijnt de autobiografie ‘Los Sabandeños: El Canto de las Afortunadas’. In dat jaar zijn ze ook genomineerd voor de prijs ‘Premio Príncipe de Asturias de las Artes’, met een enorme populaire en institutionele ondersteuning van dien.

Doorheen hun geschiedenis hebben zij deelgenomen aan talloze festivals, concerten en recitals met grote naam en faam, zowel op nationaal als op internationaal niveau. Het ‘Festival van Cosquín’ (Córdoba, Argentinië) in 1986, ‘El Amanecer Latino’ op het strand van Las Teresitas, het festival ‘Son Latinos’ in Los Cristianos alwaar zij optraden voor meer dan 300.000 mensen. Ook het ‘Palau de La Música’ in Barcelona (en uitgezonden door TVE) en een concert op de Expo ’98 in Lissabon staan op hun palmares.

Los Sabandeños blijven op vandaag nog steeds op zoek naar een verdere uitbouw van hun muzikale toekomst. Ze werken samen met grote dames en heren uit de muziekwereld en werken ononderbroken verder aan het traditionele muzikale erfgoed die zij de wereld ronddragen: de klank van de Canarische Eilanden, aangedikt met latinostijlen en verpakt in een muzikale mondiale doos.
A mí, me gustan mucho a Los Sabandeños.

Website Los Sabandeños
Pasodoble Islas Canarias wordt ook wel eens het Canarisch Volkslied genoemd.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

HET VOORJAAR CARNAVAL

KERST OP TENERIFE

COLUMN KIM

‘S LANDS WIJS

KAMER NUMMER 100

- Reclame -spot_img

WEETJES

EL SALTO DEL PASTOR

MEER DAN 26.000 LEDEN

VALLENDE STERREN (4)