dinsdag, juli 23, 2024
HomeBlogLORO PARQUE
SEB LEESON LEGAL GROUP

LORO PARQUE

Het eeuwige dilemma; je bent voor of tegen een dierentuin, een dolfinarium, circusdieren en aquariumvissen. Je kiest de opportuniteit waarbij je eigen ‘ik’ best past. Deze eigen attitude heeft alles te maken met je opvoeding, de waarden van het leven en gezond verstand.

Tegenstanders beweren dat dieren in vrijheid moeten kunnen leven en niet achter een afsluiting horen. Voorstanders zeggen dan weer dat ze anders de dieren nooit in het echt zouden kunnen waarnemen. Het gevoerde debat is zo oud als de stelling zelf en nog komen wij er niet uit.
Ook hier wil ik geen discussie uitlokken …!

In 2006 kwamen uit Seaworld Orlando (Florida) vier orka’s aan in Loro Parque en vanaf dat ogenblik is het debacle begonnen. Het park beweert de dieren in de beste omstandigheden te huisvesten en de beste verzorging toe te dienen binnen een wetenschappelijk beleid. PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), een Amerikaanse dierenrechtenvereniging met meer dan 3 miljoen leden ontkracht deze beweringen. Waarom hebben de orka’s littekens en kwetsuren op het lichaam en slijm rond de ogen? Dat laatste is mogelijks het gevolg van irriterende stoffen die in het zwemwater van deze ‘cetáceos’ aanwezig zijn.
Orka’s zijn roofdieren en agressie tussen deze is niet uit te sluiten maar ’tanden manipuleren’ is wel een heel opzichtige ingreep bij deze reuzen en daarmee stelt PETA de directie van Loro Park verantwoordelijk voor het onesthetisch behandelen van hun zeezoogdieren.
Loro Parque verwerpt de aantijgingen als “absoluut onwaar en ongegrond” en stelt dat PETA schade wil aanbrengen aan de reputatie van het ‘zoölogisch instituut’, zoals ze zichzelf noemen.
Niemand ontkent de wetenschappelijke benadering van nogal wat projecten waarbij dieren zijn betrokken en ook de orka’s worden correct en veilig behandeld, ook in de opleiding voor de shows die dagelijks doorgaan in het park.

Orka’s zijn bang en apathisch en tonen manifest psychische stoornissen; dit blijkt uit een studie uitgevoerd door deskundigen van de Universiteit van La Laguna. Deze studie bewijst dat de uitspraken over de aanhoudende agressie, waar PETA naar verwijst, volledig vals zijn en gemaakt op basis van gedeeltelijke en vertekende waarnemingen met dubieuze wetenschappelijke nauwkeurigheid.
Twee gekende organisaties; Whale and Dolphin Conservation (WDC) en het Proyecto Gran Simio o Ecologistas en Acción beweren empirisch dat de orka’s in Loro Parque in vergelijkende omstandigheden als in de vrije natuur zijn ondergebracht, niettegenstaande de kleinere behuizing.

Momenteel heeft het park 6 orka’s; waarvan er een zelfs helemaal uit Nederland komt, waar het gered werd van een gewisse dood. Hoe het ORKA MORGAN verliep, hebben wij beschreven in een complementair artikel. Een andere orka werd geboren in het park in 2012.

Buiten deze patstelling heeft Loro Parque deze week bewezen dat dieren in gevangenschap zich wel degelijk kunnen voortplanten in de beste omstandigheden. In het Aquarium van de beste dierentuin van Europa – zo noemen ze zichzelf – zijn in 2017 zeven grijze haaien geboren. Na twaalf maanden dracht is Gara, een vrouwelijke Carcharhinus plumbeus, probleemloos bevallen van zeven jongen. Moeder en de baby’s zijn in een goede gezondheid.

Grijze haaien kunnen 45 jaar oud worden en kunnen zich slechts om de twee jaar voortplanten. Deze dieren zijn levendbarend en elk vrouwtje kan bevallen van 7 tot 10 jongen. Weinig aquariums zijn erin geslaagd om een dergelijke kweek in gevangenschap te realiseren, vandaar dat Loro Parque uiterst fier is over deze prestatie.

Deze zeven kleine haaien zijn de ambassadeurs voor de bescherming van hun soort in alle wereldzeeën. Zij moeten ons doen nadenken over de manier waarop we natuurlijke energiebronnen gebruiken want als we daar geen verandering in aanbrengen zullen de haaien de eerste slachtoffers zijn en na 400 miljoen jaar zouden zij kunnen uitsterven. Op de zwarte lijst van bedreigde diersoorten staan er 11 soorten haaien. Dit is misschien iets om even over na te denken.

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

HET SUCCES VAN TEN BEL

STRAND ZONDER ZAND

SEB LEESON LEGAL GROUP