zaterdag, juni 3, 2023
spot_img
HomeBlogLORO PARK EN DE LEEUWEN

LORO PARK EN DE LEEUWEN

Maar Loro Parque is meer dan alleen een dierenpark van 135.000 m² groot. Achter de schermen werkt het bedrijf aan fundaties en stichtingen die het dierenwelzijn verhogen. Daarom werd in 1994 het Loro Parque Fundación gesticht om ook het behoud van natuur en milieu te benadrukken. De stichting heeft reeds 82 projecten uitgevoerd in 28 landen, waarvan er op vandaag nog 31 projecten actief zijn en waarvoor reeds € 7,5 miljoen werd uitgegeven om vogels, zeezoogdieren en katachtigen te beschermen.

Aan deze lijst werd nog een project toegevoegd. Het grensgebied van Kavango Zambezi, daar waar Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe aan elkaar grenzen in de Zuid-Afrikaanse punt, is een natuurlijke biotoop voor leeuwen die met uitsterven bedreigd worden. 

In de lijst van de bedreigde diersoorten staan de vleesetende zoogdieren van de familie Felidae bovenaan. De stichting heeft zich als doel gesteld om de dieren die op de lijst van bedreigde diersoorten staan te helpen beschermen. Daar zet de stichting nu haar schouders onder en het maakte € 100.000 over om het project een kans tot slagen te geven. 

Het gebied waar de vijf landgrenzen samenkomen noemt men het Kavango-Zambezi Transfrontier Conservation Area Kaza, beslaat een oppervlakte van liefst 444.000 km², en is daarmee bijna twaalf keer zo groot als Nederland. Het beschermde gebied omvat de Caprivi Strip in Namibië, de zuidoostelijke hoek van Angola, het zuidwesten van Zambia, de noordelijke wildernis van Botswana en het westen van Zimbabwe. Van over de hele wereld trekken toeristen naar dit beschermde gebied, dat ook de thuisbasis is van de Victoriawatervallen, één van de zeven natuurwonderen en gelegen op de grens van Zimbabwe en Zambia. Ook het Chobe National Park, Hwange National Park en de Okavango Delta in Botswana zijn belangrijke toeristische gebieden met talrijke bezienswaardigheden.

In het Kazagebied leven er meer dan 200 zoogdiersoorten, 650 vogelsoorten en 150 vissoorten. In het Chobe National Park in Botswana leven er meer dan 70.000 olifanten, 8.000 zebra’s, 1.000 giraffen en 185 nijlpaarden. De Afrikaanse olifanten, buffels, giraffen en neushoorns gedijen goed, maar de leeuwen hebben het moeilijk om hun bestand in ere te houden. En dat is de reden waarom het Loro Parque Foundation financieel bijspringt. Daarvoor heeft zij partners gezocht en gevonden. Futouris is een overkoepelend orgaan van touroperators in Duitsland en Panthera is wereldleider op het gebied van de instandhouding van katachtige diersoorten.

Leeuwen zijn ideale indicatoren van de gezondheid van het ecosysteem. Ze vertegenwoordigen ook een meerwaarde voor het ecotoerisme in Afrika en een levende leeuw is meer waard dan een dode. De tweede fase binnen dit project is om nauwlettend te volgen hoe en wanneer leeuwen zich bewegen en daardoor worden in een aantal onder hen gps-trackers ingebracht. Zo werd reeds vastgesteld dat er slechts één leeuw voorkomt per 1.222 km². In datzelfde gebied komen er 5 jachtluipaarden, 8 Afrikaanse wilde honden en 45 hyena’s voor.
Dit betekent dat de leeuwen schaars zijn en daardoor extra moeten beschermd worden.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

TENERIFE… ¡YA VOY!

HET VOORJAAR CARNAVAL

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

TIJD HEEFT VLEUGELS

OVERDAAD SCHAADT

‘S LANDS WIJS

- Reclame -spot_img

WEETJES