zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogWeetjesLOME BUREAUCRATIE EIST TOL IN HET ZUIDEN VAN TENERIFE
spot_img

LOME BUREAUCRATIE EIST TOL IN HET ZUIDEN VAN TENERIFE

Bij het schrijven van dit nieuwsartikel dacht ik onbewust aan edelman Don Quichot die in La Mancha ten aanval trok tegen windmolens. De windmolens in dit artikel draaien traag, niet omdat er geen wind is, maar omdat er geen zeilen in de wieken hangen. De wind zoeft voorbij en brengt geen energetische kracht over op de vlerken die de molen moet aandrijven. Dit is de teneur van een gecompliceerd politiek landschap waarin politici tergend langzaam werken en waarin taken, opdrachten en beslissingen moeizaam en sloom worden verwerkt.

Handelaars en zakenlui uit het zuiden van Tenerife klagen over de verarming van de regio als gevolg van de historische traagheid en de moeizame afhandeling van nieuwe projecten. De voortdurende en repetitieve discussies over de uitvoering van projecten schrijven zij toe aan het onaanvaardbaar protest van minderheidsgroeperingen die met roeper en toeter meer lawaai maken dan nodig en het politieke uitvoerend beleid daardoor hindert.

Kracht van het zuiden

In een document dat is opgesteld door de Círculo de Empresarios y Profesionales del Sur de Tenerife (CEST) klaagt de zakenwereld in het zuiden over de discriminerende behandeling die de regio al tientallen jaren van de overheid over zich krijgt, ondanks de economische kracht van het toeristische zuiden. Profiteren van de winsten zonder return, dat kan niet. 

Zij erkennen wel de belangrijke vooruitgang die de regering van de Canarische Eilanden de afgelopen maanden heeft geboekt bij het bespoedigen van de grote wegwerkzaamheden die nog moesten worden uitgevoerd. Daarnaast moesten er toch nog chirurgische ingrepen worden uitgevoerd om een totale collaps van de mobiliteit te vermijden. 

Acht stappen

We nemen de luchthaven als voorbeeld. Ondanks de aanpassing en schaalvergroting om met een nieuwe terminal het internationaal toerisme te bevorderen, is de rentabiliteit een topper, maar innovatie een ‘flopper’. Passagiers staan nog steeds gefrustreerd in lange rijen in een terminal die Tenerife niet verdient.
Nog een voorbeeld is de haven van Granadilla. De maatschappelijke perceptie is dat deze haven een mislukking is en amper functioneert. Er is geen beweging waar te nemen, er vaart amper een boot in en uit.

In het document Ocho pasos hacia el futuro del Sur – Acht stappen naar de toekomst van het zuiden – wordt gewaarschuwd voor de daling van het waterpeil in de galerijen in hoger gelegen delen in de regio die zal leiden tot woestijnvorming als er niet tijdig wordt ingegrepen. Het bouwen van ontziltingsinstallaties die werken op hernieuwbare energiebronnen moeten het watertekort op termijn opvullen.

Dringend uit te voeren

Volgens CEST zijn lozingen nefast voor mens en natuur en moet het rioolwater naar zuiveringsstations worden afgevoerd. Elk uitstel om te investeren in waterzuiveringsinstallaties en afvoerkanalen is er een teveel. De vertragingen van de werken van de zuiveringsinstallaties in Granadilla en Arico zorgt voor meer lozingen in de oceaan.

Het openbaar vervoer kan best een reorganisatie gebruiken. Er is nood aan een nieuw busstation in Los Cristianos waar passagiers vlot en ongecompliceerd de bus kunnen nemen. Titsa kan best een dienst aanbieden die is aangepast aan de behoeften van de werknemers in de toeristische sector, aangezien het om een permanente activiteit gaat die 24/7 voortduurt. Gedurende de nacht zijn bussen zeldzaam.

Tenslotte moedigen de zakenlieden uit het zuiden de Cabildo aan om door te gaan met het motorcircuit in Granadilla, in de overtuiging dat dit talloze economische en toeristische voordelen biedt en werkgelegenheid oplevert. Meer, de hoogspanningsleiding in het zuiden moet ondergronds en er moet een nieuwe beroeps-brandweerkazerne worden gebouwd in het zuidwesten, gezien de bevolkingsgroei zich in het zuiden explosief uitbreidt.

Het moet allemaal sneller, want het leven staat ook niet stil, is het devies.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

CARRERA POR LA VIDA

OUD EN VOL VERLANGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

KAMPEREN OF PARKEREN

HET CANARISME

spot_img