donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogWeetjesLOKALE GASTRONOMIE GUACHINCHE
SEB LEESON LEGAL GROUP

LOKALE GASTRONOMIE GUACHINCHE

Lokale gastronomie Guachinche is een uitstekend alternatief als men ervoor kiest om goed, veel en goedkoop te eten. Guachinche is geen Spaans, maar een Canarisch woord dat vooral in Tenerife gebruikt wordt.

Guachinche is de verwoording voor kleine traditionele bedrijfjes, waaronder de piepkleine maar oergezellige restaurantjes uitgebaat door één familie. Om een guachinche uit te baten moet men voldoen aan een aantal voorwaarden.
Op Gran Canaria wordt daarvoor het woord Bochinche gebruikt.

Beperkte openingstijden

Laat je vooral niet verleiden door het valselijk gebruik van de naam ‘guachinche’ in de kustgebieden, maar rij de bergen in … dáár zijn ze gelegen. Om de naam guachinche te dragen moet je voldoen aan een aantal criteria. Er moeten lokale producten gebruikt worden en deze komen best uit eigen bodem. Als daarmee dan de gerechten worden samengesteld en er komt wijn op tafel van eigen origine of uit de eigen zone, dan kan men spreken over een onvervalste guachinche. De uitbating mag wettelijk vier maanden per jaar open zijn, maar daar komt verandering in want de sector is vragende partij voor een verlenging ervan. Dat kun je HIER lezen.

Bochinche

De oorsprong van dit mooie woord is terug te vinden bij de boeren die in bepaalde periodes van het jaar hun producten verkochten aan particulieren en lokale consumenten. Volgens het ‘geschiedkundig-etymologisch woordenboek der Canarische taal’ van Marcial Morera is het woord guachinche ontstaan door de verkeerde interpretatie van het Engelse (I’m) watching (you) dat door buitenlandse verkopers gebruikt werd om te duiden op de verkoop van lokale landbouwproducten. Bochinche is daar een variant op en verwijst naar een locatie met een populair karakter waar typische gerechten en lokale wijn worden geserveerd. Dit woord vinden we vooral terug in Gran Canaria. 

Regelgeving

Door het feit dat een guachinche lokale handel drijft moeten de uitbaters in regel zijn met de vigerende wetgeving omtrent de uitbating en de regels inzake hygiëne en voedselveiligheid. Lokale gastronomie Guachinche wordt pas in 2013, ruim 10 jaar na de eerste guachinche-uitbatingen aan de orde. De eilandregering heeft dan werk gemaakt omtrent het wettelijke kader ervan. Vandaag, ruim 10 jaar later, is diezelfde regering niet opgetogen met haar eigen regelgeving en daarom wordt een decretale wijziging aangebracht. 

Zo worden de gemeenten niet betrokken bij de toepassing en de controles op deze traditionele handelswijze.  De omschrijving waaraan een guachinche moet voldoen en de manier waarop potentiële uitbaters een vergunning moeten aanvragen is verwarrend en onduidelijk opgesteld. Er worden na controles, sancties uitgevaardigd maar deze worden niet opgevolgd en niet uitgevoerd omdat de wettelijke omschrijving niet begrijpend is gedefinieerd. Een typische geval van twijfelachtige teksten in de wetgeving. Hebben we dat ook niet meegemaakt met de wet op de Viviendas Vacacionales of de verhuur op vakantieverblijven?

Nieuwe vergunningen

Het is belangrijk om het decreet te verduidelijken en te stipuleren waarvoor de administratie verantwoordelijk is en wie de controles uitvoert en controleert of de sancties worden opgevolgd. Ook de documenten om een vergunning aan te vragen worden transparanter opgesteld waardoor er minder vergissingen kunnen ontstaan. Vergissingen die op hun beurt dan weer oorzaak zijn tot het weigeren van de vergunning. Daarom zullen heel wat uitbaters een nieuwe vergunning moeten aanvragen om aldus ook de vergunningsplaat te ontvangen. En de tijd tussen vandaag en het ontvangen van een uitbatingsvergunning kan heus wel lang zijn. 

Er is dus werk aan de winkel. Wil men deze traditionele gastronomie als erfgoed blijven promoten dan moeten er duidelijke regels zijn. Goede afspraken maken ook hier de beste vrienden.

In een complementair artikel worden de beste guachinches op Tenerife opgesomd.
Dit kun je HIER lezen.

 

 TERUG NAAR STARTSCHERM Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP