zondag, november 27, 2022
spot_img
HomeBlogDaguitstappenLIJKKISTEN IN HET TENOGEBERGTE

LIJKKISTEN IN HET TENOGEBERGTE

Dat Tenerife een wandeleiland is bij uitstek hoeven wij niet meer te bewijzen. Het hoe en het waarom hebben we reeds beschreven in ons artikel TENERIFE WANDELEILAND. Een beschrijvende nota lezen van iemand die een sendero heeft bewandeld is eerder uitzonderlijk en daarom geven wij graag het woord aan Bart Van Leemput.

Een vrij gemakkelijke wandelroute over paden die ons laten genieten van de rust en de stilte van de landschappen, de ongelooflijk mooie uitzichten en de gigantisch kloven en diepe ravijnen. We naderen de uiterste rand van de spectaculaire Acantilados de Los Gigantes, waar enkel de oceaan ons scheidt van het zustereiland La Gomera. Kijken we de andere kant op, zien we vanaf de top de vuurtoren van Punta de Teno liggen. 

Lijkkisten

Tijdens deze wandeling kunnen we ook genieten van de lokale veehouderij en een belangrijke manier van bestaan in het gebied, de geitenkaas. We komen verschillende geitenboerderijen tegen op ons pad, met in de verte mekkerende geitenkuddes. Op onze weg merken we een oude oven waarin tegels werden gebakken en een merkwaardige grot met daarin twee lijkkisten met een verschillende grootte. 

Teno Alto heeft geen begraafplaats en zodoende moesten de overledenen naar Buenavista del Norte worden gebracht. Om dit transport toe te laten maakte men gebruik van twee draagbare lijkkisten en om dit gebruik te faciliteren werden er twee gemeenschappelijke kisten gemaakt en opgeborgen in een grot. De overledenen werden erin gelegd en te voet en met veel moeite naar de gemeentelijke begraafplaats gedragen via de Camino del Risco (Barranco de Bjamé). Na de begrafenis werden de lijkkisten terug opgeborgen in de grot, wachtend op een volgend gebruik.

Recreatiegebied

De eilandregering wil iedereen overtuigen dat recreatieve activiteiten in een beschermd milieu een grote invloed hebben op bedreigde diersoorten die uitsluitend in dit gebied voorkomen, zoals de visarend (guincho), de reuzenhagedis van Tenerife. Ook de unieke flora zoals de paarsblauwe lavendel met de wetenschappelijke naam Limonium spectabile, ook de Siempreviva de Guergue genoemd, moet hier worden beschermd. 
Wat de toeristische aanbevelingen zijn in een beschermd natuurpark kan HIER worden gelezen.

Het Teno-maanlandschap portretteert de mooiste niet-alledaagse beelden op ons netvlies.

Bekijk deze route op Wikiloc

Bron: Bart Van Leemput – Photocredits © Bart Van Leemput

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WONDERE WANDELINGEN

TEN BEL, DE TELOORGANG

MARKTEN OP TENERIFE