zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsLIGGENDE MAAN BOVEN CANARIAS
spot_img

LIGGENDE MAAN BOVEN CANARIAS

Zo nu en dan kom je mensen tegen die een deel van je leven hebben beleefd en die je in een halve eeuw niet meer hebt ontmoet. Na de opnames van ¡Hola Tenerife! een live-on-tape-programma dat op zondag wordt uitgezonden FM Goud Tenerife overkwam mij zo een moment. Een naamgenoot nog wel die een aantal jaren mijn klasgenoot was in de humaniora anno 1965 en volgende. Uiteraard hebben we een aardig woordje uitgewisseld en herinneringen bovengehaald. Dat van de liggende maan boven Canarias kwam later aan bod.

De interesse van mijn gezellen ging toch over Tenerife en door het feit ik een aantal boeken heb geschreven over het grootste der Canarische Eilanden kwamen er de onvermijdelijke vragen die voor hen steeds onbeantwoord zijn gebleven. Voornamelijk de volgende vraag is mij bijgebleven, en ik had het zelf nog niet eens opgemerkt na ruim 3.500 overnachtingen op Tenerife.

Liggende maan?

Wist u dat de maan boven de Lage Landen rechtstaat en dat deze boven Tenerife plat ligt? Wablief …? 
Nog nooit opgemerkt, dus nog nooit over nagedacht en daarom heb ik er nooit redactionele aandacht aan besteed. Tot vandaag. Het antwoord bleef ik min of meer schuldig. Mijn brein spon. Doordat de maan en de zon op eenzelfde moment een verschillend aanzien krijgen gleed mijn antwoord op enige mogelijkheid: de locatie op aarde van waar je de maan aanschouwt.

De vraag liet mij niet los en hield mij uit mijn slaap gedurende de laatste volledige nacht van 2023. Research in dit vak is steeds nodig om de informatie te checken, zelfs double checken kan van essentieel belang zijn. Bovendien ben ik niet wetenschappelijk opgeleid en kreeg ik al helemaal geen astronomische vorming. Zo kom je terecht op websites die door gespecialiseerde wetenschappers worden geïnformeerd en wordt het antwoord op een blaadje geserveerd.

Buikzijde

De stand van de maan wordt voornamelijk beïnvloed door de positie van de maan ten opzichte van de aarde en de zon. De maan heeft een vast rotatiepatroon, de variatie in de vorm van de maan vanaf de aarde wordt voornamelijk veroorzaakt door de verschillende hoeken waaronder de zonnestralen op het maanoppervlak vallen. Dit fenomeen staat bekend als de fasen van de maan.

Hoe meer men naar het zuiden trekt en hoe dichter men bij de evenaar komt, hoe meer de maan zich plat legt. Dat komt doordat de maan in z’n dagelijkse beweging langs de hemel een boog aflegt en enkel haar buikzijde toont. Boven de evenaar staat de maan recht boven je hoofd en daardoor zie je haar helemaal plat liggen.

Half staan, half liggend

Vanaf de polen kijk je vanaf de zijkant tegen het verlichte deel van de maan aan, verticaal dus. Als je vanaf de evenaar kijkt, zie je het verlichte deel van de maan van onderaf. Doordat Tenerife en bij uitbreiding de Canarische Eilanden zich in afstand op ongeveer een derde van de evenaar en ongeveer twee derde van de noordpool bevinden, ligt Janneke Maan voor ons in een half staande en half liggende configuratie. Terwijl zij boven de Lage Landen flink rechtop blijft staan. Opgelost, liggende maan boven Canarias.

De maan heeft een aantal variaties op één thema. Zo kunnen we soms een supermaan en aardbeienmaan zien op Tenerife, maar ook soms een supermaan en maansverduistering.

Voor alle duidelijkheid: de helling van de maan is niet afhankelijk van de geografische locatie op aarde. Als u het niet allemaal, dan ligt dat niet aan uzelf, maar aan mij!


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KALK EN STEEN METSELT WEL

KAMER NUMMER 100

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img