vrijdag, juli 1, 2022
spot_img
HomeBlogSpaans LerenSPAANSE LES 3 - LOS ARTÍCULOS

SPAANSE LES 3 – LOS ARTÍCULOS

In het Spaans zijn alle zelfstandige naamwoorden mannelijk of vrouwelijk. Onzijdig bestaat niet.
Meestal zijn de woorden die eindigen op een -o van het mannelijk geslacht en eindigend op een -a van het vrouwelijk geslacht. Maar dat is niet altijd het geval. Er zijn ook talrijke uitzonderingen op deze regel, ze staan onderaan deze les.

Bepaalde lidwoorden verwijzen naar een specifiek object (de boot, de vrouw, het huisje).
Daarvoor gebruiken wij de lidwoorden el, los, la en las
Mannelijk enkelvoud: el barco ↔ Mannelijk meervoud: los barcos
Vrouwelijk enkelvoud: la casa ↔ Vrouwelijk meervoud: las casas

Het onbepaald lidwoord is een ongedefinieerde verwijzing naar een zelfstandig naamwoord (een appel, een vrouw of een boek).
Mannelijk enkelvoud: un barco ↔ Mannelijk meervoud: unos barcos
Vrouwelijk enkelvoud: una casa ↔ Vrouwelijk meervoud: unas casas

Bovendien bestaat er ook nog een bepaald onzijdig lidwoord: lo 

Uitzonderingen op deze regel zijn: la foto, la moto, la radio, la mano, la soprano… omdat dit verkortingen zijn van vrouwelijke naamwoorden la fotografía, la motocicleta, …
Omgekeerd zijn er ook uitzonderingen op woorden die eindigen op -a: el problema (het probleem), el día (de dag), el programa (het programma), el poeta (de dichter/poëet).

* Woorden die eindigen op -ion en op -dad zijn vaak vrouwelijk: la cancíon (het lied), la universidad (de universiteit) en ook hier is er een uitzondering op de uitzondering: el avión (het vliegtuig).
* Cijfers en getallen zijn altijd mannelijk: el uno (de een), el tres (de drie), el diez (de tien)
* Letters zijn altijd vrouwelijk: la a (de a), la i griega (de y).
* Soms wordt hetzelfde lidwoord gebruikt voor zowel mannelijke als vrouwelijk naamwoorden: el ratón (de rat), la mariposa (de vlinder), el puma (de poema), la araña (de spin).

Gouden tip van nonkel Pip: leer de lidwoorden van de uitzonderingen uit het hoofd en gebruik de andere lidwoorden naar analogie van een eindigende -a of -o.
Voornaamwoorden eindigend op a met een mannelijk lidwoord zijn el aroma, el idioma, el cometa, el cura, el dilema, el drama, el día, el enigma, el esquema, el fantasma, el clima, el mapa, el planeta, el poema, el problema, el programa, el sitema, el sofá, el tanga, el tema, el (licor de) Tuiquila, el tranvía, el agua, el hacha, el alma, el poeta, el arma en el ama,
Voornaamwoorden eindigend op een o met een vrouwelijk lidwoord: la mano, la moto(cicleta), la foto(grafía), la disco(teca), la radio(difusíon),

Wanneer een naamwoord begint met ‘a’ of een tonische ‘ha’ gebruiken we het mannelijk lidwoord ‘el’ of ‘un’ indien het accent op de eerste lettergreep ligt.
Voorbeelden: el águila – un águila / el agua / el arma  / …
Het bijvoeglijk naamwoord is vrouwelijk: el agua calma / el arma blanca / …
De meervouden worden altijd in hun vrouwelijke vorm gebruikt.
Voorbeelden: las águilas / las aguas / las armas / …

En uiteindelijk zijn er nog:
– de voornaamwoorden die beide geslachten kunnen aannemen.
Voorbeelden: el/la periodista, el/la dentista, el/la motociclista, el/la economista, el/la modelo, el/la idiota, el/la policía, el/la indígena, el/la poeta, el/la soprano, … 
– de voornaamwoorden die een andere betekenis krijgen door het mannelijk of vrouwelijk lidwoord te gebruiken. Voorbeelden daarvan zijn:
el cólera: de ziekte – la cólera: woede
el cura: de priester – la cura: de genezing (van een ziekte) 
el guía: de gids – la guía: de instructie (gebruiksaanwijzing) 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

KIEZEN OF DELEN

KLEINE POTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES