vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsLEVENSONDERHOUD STIJGT
spot_img

LEVENSONDERHOUD STIJGT

De stijging van het levensonderhoud is complex en wordt vaak beïnvloed door een combinatie van factoren. Inflatie, loonstijgingen, de toenemende kosten van grondstoffen en schaarste zijn daarbij de belangrijke factoren. Canarias is de autonome gemeenschap met de laagste gemiddelde uitgaven in Spanje, naast het opmerkelijk feit dat een Canariër meer uitgeeft aan voedsel dan zijn Spaanse medemens.

Voeding, huisvesting en vervoer waren in 2022 verantwoordelijk voor 61% van de uitgaven van de Canarische huisgezinnen en is de autonome gemeenschap met de laagste gemiddelde uitgaven in Spanje van dit segment.

Trend houdt aan

Dit is een trend die zich de afgelopen jaren herhaalt en ook in 2022 aanhoudt, volgens gegevens die zijn gepubliceerd door het Instituto Nacional de Estadística (INE) – het Nationaal Instituut voor de Statistiek. Daaruit blijkt dat 61,39% van alle uitgaven van gezinnen op de Canarische Eilanden wordt uitgegeven aan voedsel, vervoer en huisvesting, wat één procent meer is dan het nationale gemiddelde. Deze drie factoren waren verantwoordelijk voor een gemiddelde uitgave van 16.877,39 euro per gezin. 

Voor een alleenstaande Canarische burger moest er in 2022 een gemiddelde van 10.697,57 euro worden neergeteld, terwijl dit voor een huisgezin 27.489,84 euro was. Dit is het hoogste bedrag dat de eilandbewoners gemiddeld hebben uitgegeven als we alle uitgaven met elkaar vergelijken.

Huisvesting is de grote slokop. De uitgaven voor huur, water, elektriciteit en gas vertegenwoordigen 30,6% van het budget.

Jojo

In werkelijkheid zijn de kosten voor huisvesting gedaald in vergelijking met de coronajaren ’20 en ‘21. Als we de statistieken breder bekijken, is de stijging opmerkelijk. In 2006 besteedde een gezin 22,90% van de uitgaven aan huisvesting, maar door de economische crisis, die duurde van 2008 tot 2014, steeg dit percentage tot ruim 30%. In de loop der jaren daalde het tot 27,85% (2017), maar met de COVID-19-pandemie steeg dit percentage weer. 

Huren is ongetwijfeld de grootste verslinder van het familiebudget. Als huisvesting goed was voor 30,6% van de uitgaven in 2022, dan was het huurgeld verantwoordelijk voor 24,63%. De kosten houden geen rekening met hypotheken, waarvan de stijging van de rente na de pandemie ook heeft gezorgd voor een prijsverhoging. 

Voeding

De tweede grootste uitgavenpost is voeding, de hoogste in Spanje. Van het totale familiebudget ging er 17,17% naar voedsel en niet-alcoholische dranken, hoewel in absolute termen de algemene uitgaven van een persoon op het vasteland hoger zijn dan op de Canarische Eilanden. 

Vlees is het product waaraan het meest wordt uitgegeven, namelijk 3,15%, gevolgd door melk, eieren en kaas (2,48%) en brood en granen (2,43%). Peulvruchten en groenten vertegenwoordigen 1,90% van de totale uitgaven van Canarische eilandbewoners. 

Vervoer

De derde grote uitgavenpost voor Canariërs is vervoer, een parameter die in de perifere regio’s meer kost dan in de meer centraal gelegen regio’s op het Spaanse vasteland. Voor een Canarische reiziger vertegenwoordigde vervoer 13,62% van de uitgaven in 2022, wat neerkomt op gemiddeld 1.457,17 euro. Daarvan was 5,14% nodig voor brandstof, 2,58% voor het onderhoud en 1,14% voor het vervoer per vliegtuig.

Overige

Naast de drie grootste budgetvreters zijn er nog andere parameters die een groot deel van de uitgaven voor hun rekening nemen. Procentueel wordt de lijst gevolgd door uitgaven in restaurants en hotels (8,09%), overige goederen en diensten (7,64%), vrije tijd en cultuur (4,57%), communicatie (3,85%), meubilair en huishoudelijke artikelen (4,14%), kleding en schoeisel (3,77%), gezondheid (3,75%), alcoholische dranken (1,51%) en onderwijs (1,28%).

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

OUD EN VOL VERLANGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WEBCAM PLAYA DE TROYA

TEIDE TE VOET

spot_img