Het indexcijfer van de consumptieprijzen daalde gedurende de voorbije periode met een aantal punten en daardoor daalde ook het jaar-op-jaar-tarief van de inflatie met een paar tienden. Daarom is het leven op de Canarische Eilanden ietsje duurder geworden.
Maar de prijzen staan niet stil en dreigen opnieuw de hoogte in te gaan rond de kerst- en nieuwjaarsperiode voor een aantal producten.
De prijzen van vlees stijgen en de prijzen van vis en zeevruchten dalen.
Het is geen nieuws dat het winkelmandje in december duurder wordt omdat de algemene vraag naar voeding voor de feestmaaltijden gevoelig stijgt. De voedingsprijzen hangen ook af van de verhouding vraag en aanbod. Hoe groter het aanbod van een product, hoe goedkoper het wordt. Maar ook omgekeerd, hoe minder van een product op de markt aanwezig is, hoe duurder het wordt.
Dit jaar heeft een extern criterium de prijzen beïnvloed: de COVID-19-pandemie heeft ervoor gezorgd dat de voedselprijzen een onnatuurlijke stijging ondergingen.
De basisbehoeften zijn in deze maanden gemiddeld met bijna 3% gestegen. En de verwachting is dat ze in de aanloop naar de kerstvakantie zullen blijven toenemen.
Sommige producten zijn tot nu toe slechts licht gestegen. Andere zijn gewoon in prijs gezakt, zoals de Iberische ham, die met 13% daalt, en zeevruchten die beneden hun normale prijs zakken.
Daarentegen is de prijs van kippen met 30% gestegen en deze van paling met 38%. Ook de prijs van fruit en groenten zijn met 4% toegenomen.
De Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) zegt dat de corona-pandemie verantwoordelijk is voor een prijsverhoging van het voedsel met gemiddeld 2,8%.
Daarom wordt aanbevolen om zo snel mogelijk kerstinkopen te doen en niet te wachten tot het laatste moment. Inkopen spreiden geeft in deze coronatijden het extravoordeel dat niet iedereen op hetzelfde moment naar de winkel stapt.