maandag, oktober 2, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsLEVEN WORDT DUURDER

LEVEN WORDT DUURDER

Het indexcijfer van de consumptieprijzen daalde gedurende de voorbije periode met een aantal punten en daardoor daalde ook het jaar-op-jaar-tarief van de inflatie met een paar tienden. Daarom is het leven op de Canarische Eilanden ietsje duurder geworden.
Maar de prijzen staan niet stil en dreigen opnieuw de hoogte in te gaan rond de kerst- en nieuwjaarsperiode voor een aantal producten.
De prijzen van vlees stijgen en de prijzen van vis en zeevruchten dalen.

Het is geen nieuws dat het winkelmandje in december duurder wordt omdat de algemene vraag naar voeding voor de feestmaaltijden gevoelig stijgt. De voedingsprijzen hangen ook af van de verhouding vraag en aanbod. Hoe groter het aanbod van een product, hoe goedkoper het wordt. Maar ook omgekeerd, hoe minder van een product op de markt aanwezig is, hoe duurder het wordt.
Dit jaar heeft een extern criterium de prijzen beïnvloed: de COVID-19-pandemie heeft ervoor gezorgd dat de voedselprijzen een onnatuurlijke stijging ondergingen.

De basisbehoeften zijn in deze maanden gemiddeld met bijna 3% gestegen. En de verwachting is dat ze in de aanloop naar de kerstvakantie zullen blijven toenemen.

Sommige producten zijn tot nu toe slechts licht gestegen. Andere zijn gewoon in prijs gezakt, zoals de Iberische ham, die met 13% daalt, en zeevruchten die beneden hun normale prijs zakken.
Daarentegen is de prijs van kippen met 30% gestegen en deze van paling met 38%. Ook de prijs van fruit en groenten zijn met 4% toegenomen.

De Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) zegt dat de corona-pandemie verantwoordelijk is voor een prijsverhoging van het voedsel met gemiddeld 2,8%.

Daarom wordt aanbevolen om zo snel mogelijk kerstinkopen te doen en niet te wachten tot het laatste moment. Inkopen spreiden geeft in deze coronatijden het extravoordeel dat niet iedereen op hetzelfde moment naar de winkel stapt.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

OVERDAAD SCHAADT

WAAR EEN WIL IS

KIEZEN OF DELEN

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES