dinsdag, januari 31, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsLEVEN OP TENERIFE WORDT DUURDER

LEVEN OP TENERIFE WORDT DUURDER

De Índice de Precios de Consumo (IPC) – de prijzenindex – maakt de inwoners op de Canarische Eilanden armer. In slecht één maand stegen de prijzen voor vervoer met 3% en de prijzen voor voeding met 1,5%. Ook voor huisvesting, recreatie en cultuur zijn de prijzen aanzienlijk gestegen. Volgens het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) zijn de prijzen op de Canarische Eilanden op jaarbasis met 8,5% gestegen. 

De prijsstijgingen die maandelijks berekend worden zijn toe te schrijven aan duurdere brandstofprijzen (+2,9%), huisvesting (+2,5%), vrijetijdsbesteding/cultuur (+2,2%) en voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken (+1,5%). Bovendien is de kost van het vervoer in één jaar tijd met 13,9% gestegen, gevolgd door huisvesting (+13,4%) en levensmiddelen en niet-alcoholische dranken (+13,3%).

Als we de cijfers vergelijken met deze op het Spaanse vasteland zien we een gelijklopende trend. De CPI is in juni met 1,9% gestegen ten opzichte van de vorige maand en het jaarcijfer is met 1,5 procent toegenomen tot 10,2%, het hoogste niveau sinds april 1985.

De inflatie op jaarbasis is nu twee maanden op rij gestegen, nadat deze in april 2022 met 1,5 procent was gedaald tot 8,3%. In mei steeg de inflatie tot 8,7% en in juni overschreed ze de gevreesde dubbele cijfers: 10,2%.

Alles werd duurder

In juni bedroeg de stijging 12,9% op jaarbasis, bijna twee procent meer dan in mei en het hoogste percentage sinds januari 1994. Bijzonder opmerkelijk was de prijsstijging van fruit, groenten, vlees, brood, granen en melk, kaas en eieren.

Door de stijging van de brandstofprijzen steeg het jaarcijfer van de transportgroep tot 19,2%, meer dan vier procent dan het jaarcijfer van mei, terwijl het jaarcijfer van de horeca in juni met 0,9% steeg tot 7,2%.

Ook het jaarcijfer voor vastgoed steeg in juni met 1,5 procent tot 19%, als gevolg van de hogere kosten van elektriciteit en verwarmingsbrandstoffen.

Als de verlaging van de accijns op elektriciteit en wijzigingen in andere belastingen buiten beschouwing worden gelaten, kwam de CPI op jaarbasis in juni uit op 11,1%, 0,9 procent meer dan het algemene percentage van 10,2%. 

In het afgelopen jaar zijn verwarming, verlichting en watervoorziening met 35% duurder geworden, oliën en vetten +37%, eieren +23,9% en transport +19,7% als gevolg van de hogere brandstofkosten. Bovendien stegen de prijzen van talrijke voedingsmiddelen exhuburant met meer dan 10%, zoals melk (+20,4%) en vers fruit (+19,3%).

Kerninflatie stijgt tot 5,5%.

De kerninflatie (exclusief onbewerkte voedingsmiddelen en energieproducten) is in juni met 0,6 procent gestegen tot 5,5%, de hoogste waarde sinds augustus 1993.

In de zesde maand van 2022 stond het geharmoniseerde indexcijfer van de consumptieprijzen – het Índice de Precios de Consumo Armonizado, afgekort tot IPCA – op 10% (jaarbasis), wat 1,5 procent meer is dan in mei. De voorlopende IPCA-indicator steeg met 1,9% op maandbasis.

In Spanje worden lonen en uitkeringen niet gekoppeld aan de spilindex en daardoor wordt het leven er gevoelig duurder. In België is de spilindex de voorbije negen maanden reeds drie keer overschreden en de verwachting van het Planbureau is dat er een vierde keer aankomt. Daardoor worden lonen en uitkeringen automatisch met 2% per keer verhoogd. 

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

WIJ BREKEN UIT

NEP OF NAMAAK

OUD EN VOL VERLANGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

TIJD HEEFT VLEUGELS

BORGEN BRENGEN ZORGEN

KAMER NUMMER 100

- Reclame -spot_img

WEETJES