donderdag, mei 23, 2024
HomeBlogWeetjesLELIJKSTE STANDBEELD OP TENERIFE
spot_img

LELIJKSTE STANDBEELD OP TENERIFE

Lelijkste standbeeld op Tenerife is de bekende sneeuwpop op de rotonde aan de Avenida de Los Majuelos, op de grens tussen Santa Cruz en La Laguna. Deze opvallende sculptuur, is door duizenden mensen minstens vier keer verkozen tot het lelijkste monument op een van de 23.000 rotondes in Spanje. Er mobiliseert zich nu een groep mensen die zich inzet om de Muñeco de Nieve – de sneeuwman of sneeuwpop – te erkennen als een van de meest gewaardeerde monumenten in Spanje.

Rotondismo is de noemer die wordt gebruikt om de ronde punten in Spanje een waarderingscijfer te geven. Deze ironische term verwijst naar een artistieke beweging die bestaat uit het bekronen van rotondes met afzichtelijke monumenten en is ontstaan in Murcia. Het fenomeen heeft zich als een plaag verspreid in Spanje en nu moeten duizenden rotondes eraan geloven.

1987

Tito, zo werd de sneeuwpop genoemd door zijn ontwerper, is ontstaan door het carnaval in 1987. Ondanks de denigrerende opmerkingen over zijn sneeuwman is de Tsjechische kunstenaar Jirí Georg Dokoupil vol lof over zijn kunstwerk. Hij wordt ten zeerste gewaardeerd in de kunstenaarswereld en verdiende veel succes in de jaren ‘80 van de vorige eeuw.
Hij kwam voor het eerst in contact met Tenerife toen het gemeentebestuur van Santa Cruz de Tenerife hem de opdracht gaf om de carnavalsaffiche van 1987 te ontwerpen. Daarna kwam de sneeuwpop.

Controverse

In dezelfde periode werd hij gekozen om deze sculptuur te maken, die vanaf het begin met controverse is omgeven. Ten eerste omdat de buren kritiek hadden op de enorme kosten en de dubieuze esthetiek. Ook omdat de Autonome Culturele Organisatie van Santa Cruz (OAC) herhaaldelijk heeft geweigerd het te onderhouden en schoon te maken, aangezien het niet hun eigendom is.  En ten derde dat dergelijke pop niet ressorteert in het landschap dat eigen is aan Tenerife.

Rotondismo

Om rotondes op te smukken plaatsen gemeentebesturen wel vaker een beeltenis, een structuur of een ornament op het centraal gedeelte en omdat er Spanje meer dan twintigduizend ronde punten zijn, zijn er evenveel opsmukkende ornamenten aanwezig, de een al wat mooier dan de ander. De relatie wordt door Spaanstaligen Rotondismo genoemd.

De oorsprong ligt in de wet die aan het begin van Spaanse democratie werd aangenomen en waarin verplicht werd om bij overheidsopdrachten, ten minste 1% van de kostprijs van de werken te voorzien voor de realisatie van werken met een artistieke creativiteit die het behoud of de verrijking van het Spaanse Historische Erfgoed zouden dienen.

Wildgroei

Ondanks de goede bedoelingen van deze wetgeving is het resultaat niet altijd naar de zin van de inwoners geweest. Dit heeft niet alleen geleid tot een wildgroei van artistieke bijdragen op rotondes, maar ook tot een artistieke toename bij grote openbare werken, nieuwbouwwijken, stadsuitbreidingsplannen en dergelijke meer. Dit alles heeft geleid tot wat spottend rotondismo wordt genoemd.

Merkwaardig is dat bij vrijwel elke gelegenheid, waarbij de mening van het publiek werd gevraagd om de lelijkste en meest gehate monumenten te kiezen, de Sneeuwman altijd bovenaan de lijst stond. Kiezers op het vasteland werden getroffen door het feit dat Tenerife bekend staat om zijn goede weer, en waar toch een eerbetoon wordt gebracht aan de sneeuw.

Wat je er ook van vindt, Tito, het lelijkste standbeeld op Tenerife, staat er al decennia en is een mijlpaal in de streek. Iedereen die er voorbijkomt ziet hem staan en dat was de bedoeling ervan. Lelijk of mooi, is een persoonlijk iets. Kleuren, geuren en goestingen zijn voor elk van ons verschillend.
 TERUG NAAR STARTSCHERM 


 

Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img