zaterdag, juli 20, 2024
HomeBlogWeetjesLEGENDES OP TENERIFE
SEB LEESON LEGAL GROUP

LEGENDES OP TENERIFE

Legendes op Tenerife zijn legendarisch en populair wegens de rijke culturele geschiedenis, de geïsoleerde geografische ligging en de mystieke landschappen van het eiland. De Canarische Eilanden is een Spaanse regio die is uitgegroeid tot een wereldwijde gewaardeerde bestemming. Van alle eilanden ontvangt Tenerife de meeste bezoekers per dag, dus het is niet verwonderlijk dat het aanbod aan accommodaties hier het meest gevarieerd is.

Aan alle charmes van het eiland moet ook die zweem van mysterie toegevoegd worden, half geschiedenis, half legende, die rondgaat in de kronieken. Het bestaan van een oude beschaving, genaamd Guanche, heeft geleid tot de creatie van mythen die je zeker zult willen ontdekken. Wij hebben de 5 meest verbazingwekkende geselecteerd.

Vijf legendes op Tenerife steken er met kop en schouders uit. Door de overlevering tot op vandaag zijn ze een onafscheidelijk deel van de cultuur van alle volkeren. Ze berusten deels  op waarheid, maar zijn door de mondelinge overdracht en de tand des tijds getransformeerd tot ware verhalen die behoren tot de reeks sceptisch.

Guayota

Het monster van de Teide heet Guayota en is een Guanche-naam die ‘de vernietiger’ betekent. Zo werd een kwaadaardig wezen dat op het eiland leefde bekend. Een monster uit de hel wiens missie het was om de plaats en al zijn inwoners te laten verdwijnen. Om het te bedaren, slaagde de oppergod van de Guanches, Achamán, erin het te vangen en op te sluiten in de meest significante berg van het eiland, de Teide. Zo zou het gecontroleerd worden tussen de aarde en de onderwereld.

De Guanches gingen regelmatig naar de krater om rituelen en offers uit te voeren, zodat het niet boos werd en zo de vulkaan, die lava uitstootte met zijn woede, niet zou ontwaken.

Amarca en het bos van Icod

Icod is gelegen in het noordwesten van het eiland en beschikt over natuurgebieden van ongeëvenaarde schoonheid. Velen ervan zijn beschermde natuurparken. Maar bovendien biedt het ook een lange en interessante geschiedenis rond de wereld van de Guanche en hun legendarische inwoners. Onder hen, de mooie jonge vrouw Amarca.

Amarca was een mooie vrouw die de afgunst van alle vrouwen in het gebied aantrok. Om ze te vermijden, vertrok ze om alleen te leven in de hoge landen van Icod. Velen waren de aanbidders die haar wilden veroveren, maar zij wees hen af, zelfs Belicar, de mencey (koning) van Icod. Op een dag kwam er een jonge herder die, naast afgewezen te worden, ook haar liefde op een kwade manier werd ontzegd. De jongeman, wanhopig, sprong van een klif en verloor zijn leven.

Het volk kon de jonge vrouw deze belediging niet vergeven, wat haar ertoe bracht zich aan de zee over te geven en te verdwijnen tussen de golven. Sindsdien wordt gezegd dat in de bossen van Icod de stem van de herder te horen is die Amarca roept. Dit verhaal kan u lezen in ons artikel EL SALTO DEL PASTOR.

Barranco van Badajoz

Gelegen in Güímar, in het zuidoosten van het eiland, zijn er velen die beweren dat er op deze plek veel vreemde fenomenen plaatsvinden waar geen verklaring voor is. Blijkbaar zijn ze te wijten aan de legendes die sinds de oudheid in het gebied circuleren.

De bekendste is die van ‘het meisje van de peren’. In de 19e eeuw werd een meisje door haar ouders gestuurd om fruit te plukken en toen ze bij de kloof aankwam, verdween ze. Na het tevergeefs van top tot teen te hebben doorzocht, was het onmogelijk om het kleine meisje te vinden. Het duurde 20 jaar voordat het meisje terugkeerde naar huis, ongeschonden en alsof er slechts een paar uur voorbij waren gegaan. Tegenwoordig beweren sommigen dat als je de plek bezoekt, de klokken stoppen.

De Bloem van Chasna en de verloren liefde

Chasna is een oude Guanche-zone gelegen in het zuiden van het eiland en op een hoogte van 1400 meter. Met de verovering, in de 15e eeuw, beginnen de eerste bewoners uit Castiliaanse landen te verschijnen. Dan verschijnt kapitein Pedro Bracamonte die verliefd wordt op een jonge bloedmooi Guanche-meisje. Zo groot was haar schoonheid dat ze haar de Bloem van Chasna noemden.

De kapitein, geconfronteerd met de afwijzing van het meisje, besloot haar te ontvoeren. Echter, na een paar dagen gevangenschap, slaagde het meisje erin te ontsnappen. De man, die het verlies niet kon verdragen, riep droevig ‘Ik zag de bloem! Ik zag de bloem!’ Hij stierf enkele dagen later en sindsdien staat die mooie stad bekend als Vilaflor de Chasna.

Buitenaardse wezens op de Teide

Voor degenen die geloven in buitenaards leven en UFO-fenomenen is het geen legende, maar een echte realiteit. Het is algemeen bekend dat er bijeenkomsten worden gehouden op de hoogste berg van Spanje om verschillende waarnemingen te genieten. Een van de belangrijkste evenementen vond plaats in 1989, waar meer dan 10.000 mensen samenkwamen. Hoewel die nacht geen interstellaire bezoeken werden vastgelegd, beweren velen dat ze vrij gebruikelijk zijn.

Afgezien van de legendes en mysteries die het eiland omringen, is Tenerife de perfecte plek voor een droomuitstapje. De stranden en prachtige natuurlijke landschappen zijn meer dan genoeg redenen om er volop van te genieten. De legendes op Tenerife zijn leuk om te lezen, je neemt ze er gewoon bij.

Guy Devos © AI Illustration

  TERUG NAAR STARTSCHERM  


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

ONBEKEND TENERIFE

LENTE OP HET EILAND

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP