zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsLEEGSTAANDE WONINGEN
spot_img

LEEGSTAANDE WONINGEN

De leegstand van woningen op de Canarische eilanden is een complex probleem dat wordt beïnvloed door verschillende factoren. Het is bijna niet te vatten dat er 200.000 huizen leeg staan op de Canarische archipel. In de hoofdstad Santa Cruz is 17,3% van de huizen niet bewoond, dat is het hoogste aantal van de twee Canarische provincies. Van de gemeenten met meer dan 10.000 inwoners is dat in Tías op Lanzarote (LZ) met 48%.

Voor de goede gang van zaken en om duidelijk te zijn wordt een woning in de statistieken als onbewoond aangestipt wanneer er voor het pand geen elektriciteitscontract bestaat of wanneer het geregistreerde elektriciteitsverbruik minder is dan het gemiddelde van eenzelfde woning in dezelfde gemeente. 

Vakantiewoningen

De redenen van leegstand zijn divers en zijn in bepaalde gevallen begrijpelijk samen te vatten omdat de Canarias een populaire toeristische bestemming is. Veel huizen op de eilanden worden gekocht als vakantiewoningen of investeringsobjecten door buitenlandse kopers. Deze huizen kunnen een groot deel van het jaar leeg staan, vooral wanneer de eigenaren er niet zijn of ze niet worden verhuurd aan toeristen.

Sommige huizen op de Canarische eilanden worden alleen tijdens bepaalde seizoenen gebruikt, bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden door mensen uit koudere regio’s die op zoek zijn naar een warmer klimaat. Ook de economische situatie kan invloed hebben op het leegstandspercentage van woningen. Tijdens economische recessies of onzekere tijden kunnen mensen ervoor kiezen om hun tweede huizen op de Canarische eilanden te verkopen of niet te gebruiken. 

Vastgoedbubbel

Veranderende demografie is een andere verklaarbare reden. De bevolkingssamenstelling op de Canarische eilanden verandert door migratie, vergrijzing of andere demografische factoren. Als gevolg hiervan kunnen sommige huizen leeg komen te staan, vooral in gebieden waar de bevolking afneemt.

Als laatste criteria kunnen we leunen op speculatie binnen de vastgoedsector. In het verleden zijn er gevallen bekend waarin er sprake was van vastgoedspeculatie en een stijging van de vastgoedprijzen. Sommige huizen werden gekocht als investeringen in de verwachting dat de prijzen verder zouden stijgen. Wanneer deze verwachtingen niet worden ingelast is er sprake van een vastgoedbubbel en komen huizen leeg te staan.

Verbazend veel

Het Instituto Nacional de Estadística (INE) – Nationaal Instituut voor de Statistiek – publiceerde de volkstelling en woningtelling anno 2021 met informatie over huishoudens en huizen in Spanje. Een van de vrijgegeven rapporten is dat van de leegstaande woningen in verschillende gemeenten op de Canarische Eilanden. 
Santa Cruz de Tenerife is een stad met ruim 200.000 inwoners en heeft het hoogste percentage onbewoonde woningen (17,3%), terwijl Las Palmas de Gran Canaria (14,3%) op de vierde plaats staat. Alleen Vigo (15,1%) en A Coruña (14,7%) komen tussen de twee Canarische hoofdsteden in. 
Van de gemeenten tussen de 10.000 en 20.000 inwoners steekt Tías (LZ) boven de rest uit: daar is 48% van de woningen is onbewoond. 

Onder de gemeenten met meer dan 10.000 inwoners staat Antigua (FV) op de zesde plaats (37,2%), Santiago del Teide (TF) op de negende plaats (35,7%), Mogán (GC) op de veertiende plaats (33,4%), gevolgd door San Miguel de Abona (TF) met 33,1%.

In Spanje

In Spanje stonden in 2021 meer dan 3,8 miljoen woningen leeg, bijna een op de zeven, en bijna de helft daarvan – 45% – bevond zich in gemeenten met minder dan 10.000 inwoners. Van deze 3.837.328 leegstaande woningen stonden er 1.173.031 (30 %) in gemeenten met tussen de 1.000 en 10.000 inwoners, waar ze 21,6 % van het totaal uitmaakten en goed waren voor 14,5 op 100 inwoners.

Gehuurde huizen

De INE-analyse weerspiegelt ook de toename van het aantal verhuurde woningen in de twee Canarische hoofdsteden in de afgelopen decennia. Zo werd anno 2011 in Santa Cruz de Tenerife 16,6 procent van de woningen verhuurd, terwijl dat percentage 10 jaar later steeg naar 24,1 procent. In Las Palmas de Gran Canaria was de stijging in tien jaar tijd ook exponentieel: van 16,8% naar 22,1%.

Problematisch

Uit de analyse van het gerenommeerd instituut volgt ook dat de toegang tot huisvesting een van de grootste zorgen is van de eilandbewoners omdat buitenlanders de vastgoedmarkt domineren. Uit gepubliceerde gegevens van het kadaster blijkt dat de Canarische Eilanden (30,6%) en de Balearen (35,1%) bovenaan de nationale ranglijst stonden wat betreft buitenlandse woningaankopen in het derde kwartaal van 2022.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

LENTE OP HET EILAND

ZWEMBADGENOEGENS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

IK VERHUIS NAAR TENERIFE

VERHUREN

WEBCAM LOS CRISTIANOS

spot_img