dinsdag, november 28, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsLAS TABLAS DE SAN ANDRÉS 2022

LAS TABLAS DE SAN ANDRÉS 2022

In Icod de los Vinos staat de laatste week van november op de kalender ingekleurd als een feestweek. Op 29 en 30 november 2022 wordt er gefeest ter ere van de patroonheilige San Andrés en wordt er gelijktijdig het fin de saison van het wijnseizoen gevierd. Daarbij schuren jong en minder jong op houten planken door de steilste straten naar beneden. Het is een populair en uiterst leuk evenement waar vooral plaatselijke bewoners aan deelnemen. Dit traditionele gebeuren is een van de leukste en origineelste feesten van alle Canarische Eilanden.

Het ritueel wordt beleefd als een feest en wordt doorgegeven van vader op zoon. De feesten hebben geen religieuze oorsprong. De oorsprong van Las Tablas de San Andrés is een traditie die is ontstaan door het overbrengen van hout uit de dennenbossen naar de kustplaatsen, om het te gebruiken in bouwconstructies en voor het maken en repareren van de boten uit die tijd. 
Dat was ook de manier waarop de wijntonnen decennialang naar de oceaan werden vervoerd om te worden gereinigd met zeewater. Op deze manier werden de aanwezige zuren in de tonnen geneutraliseerd met zoutig oceaanwater.

Nu worden planken en mensen op houten planken door de steilste straten gekatapulteerd, waarbij hoge snelheden worden bereiken. De gigantische bandenstapel op het einde van het glijparcours moet de deelnemers een halt toeroepen en veilig opvangen. Voor 09.00 uur naar beneden glijden op de houten planken is ten strengste verboden. 

Dit feest vindt niet alleen plaats in het dorp Icod de los Vinos, ook in La Guancha, waar de straat waarlangs naar beneden wordt gegleden bochtig is en zorgt voor nog meer spektakel.
De feesten ter ere van San Andrés worden de steile straten die naar de oceaan voeren, uitgerust als decor voor het glijspektakel met de welluidende naam Arrastre de las tablas. Deze feesten kaderen perfect in de viering van het einde van het wijnseizoen en zijn razend populair. Dit wordt het leukste feest van de Canarische Eilanden genoemd. 

In 2020 werd dit populaire evenement evenwel opgeschort omwille van de coronapandemie, maar dit jaar komt alles weer goed en schieten de houten planken opnieuw vonken op de straatstenen.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

IK KOM ERAAN

VERBODEN VOOR JONGEREN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

BOFFEN EN BLAZEN…

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES