maandag, juni 27, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsLARVEN VAN DE GELEKOORTS-MUG OPGEMERKT

LARVEN VAN DE GELEKOORTS-MUG OPGEMERKT

Om dit nieuwsfeit beter te begrijpen en passend te duiden, lees je best een eerder gepubliceerd artikel met de naam GEVAARLIJKE MUGGEN.

Op de Canarische Eilanden, en meer bepaald op het eiland La Palma zijn twee larven van de gelekoortsmug Aedes aegypti ontdekt, de soort die het best bekend is voor de overdracht van knokkelkoorts. 
Dengue of knokkelkoorts is een acute systemische infectieziekte veroorzaakt door het denguevirus. De ziekte is endemisch in subtropische regio’s in Azië, Afrika, de Caraïben, Latijns- en Zuid-Amerika. Het overgrote deel van de geïnfecteerde personen met symptomen heeft milde verschijnselen als plots opkomende koorts, hoofdpijn (periorbitaal), spier- en gewrichtspijn en huiduitslag. Een klein percentage vertoont een ernstig verloop, met dengue hemorragische koorts of dengue shock syndroom.

Biothoop van de Aedes aegypti-mug en de Aedes albopictus-mug zijn tropische en subtropische gebieden. Het is niet uitgesloten dat het verspreidingsgebied van Aedes-muggensoort zich verder zal uitbreiden door klimaatsveranderingen. 

Bij een dengue-besmetting op het Europese continent is er de verplichting dit te melden aan de gezondheidsdienst van de gemeente waar je verblijft. Dit is heel belangrijk omdat deze ziekte weer opduikt en een wereldwijde noodsituatie kan creëren.

Op La Palma zullen er enquêtes worden gehouden onder de bewoners en zullen mogelijke broedplaatsen worden geïnspecteerd en gelokaliseerd. In elk geval zullen er muggenvallen worden bijgezet in het gebied waar de larven werden opgemerkt.

Het departement Volksgezondheid op de Canarische Eilanden heeft het opsporings- en surveillanceprotocol in werking gesteld.
De vallen worden geplaatst op de plaatsen die als meest risicovol worden beschouwd, zoals serres, fincas, begraafplaatsen en stortplaatsen voor autobanden. Ook in havens en op luchthavens worden er muggenvallen geplaatst volgens het voorgeschreven protocol.

Het bewaking- en observatiesysteem is zo doeltreffend dat het in staat is om zelfs de larven en eitjes van de invasieve muggen vroegtijdig op te sporen, nog vooraleer dit gemeld wordt door de bevolking.

Aedes-muggen, ook Aziatische tijgermuggen genoemd, zijn zwart, gestreept en kleiner dan de muggen die op de Canarische Eilanden voorkomen. Ze worden meestal aangetroffen in stedelijke omgevingen en planten zich voort waar water is, want daar leggen ze hun eitjes, waaruit de larven komen en vervolgens veranderen in poppen (in het water), die uiteindelijk muggen worden.

De beet van deze mug veroorzaakt een sterke ontstekingsreactie die gepaard gaat met een sterk prikkend gevoel. Deze muggen bewegen zich behendig dicht bij de grond en er is geen zoemend geluid te horen, wat hen in staat stelt te naderen zonder opgemerkt te worden. Enkel vrouwtjesmuggen bijten, omdat zij zich met bloed voeden om zich voort te planten. Ze zijn overdag het meest actief. 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

MEER DAN 29.000 LEDEN

HET VOORJAAR CARNAVAL

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

KIEZEN OF DELEN

- Reclame -spot_img

WEETJES

PROPER TOERISME

VIEZE BEESTEN