donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogNieuwsLAPA’S OP TENERIFE
SEB LEESON LEGAL GROUP

LAPA’S OP TENERIFE

Lapa’s op Tenerife zijn een gegeerde schaaldierensoort, door resident en toerist, die in alle traditionele eethuisjes op de kaart staan. In het Nederlands spreken wij over de gewone schaalhoren, puntkokkel of napslak. Omdat we de Nederlandse naam niet terugvinden op de menukaarten op Tenerife, houden we het in dit artikel op ‘lapa’.

De gewone schaalhoren, ook bekend als Patella vulgata, is een mariene gastropode uit de familie van de Patellidae. Deze zeeslakken zijn gemakkelijk te herkennen aan hun kenmerkende, napvormige schelp die geen windingen heeft.

Rasptong

De schelp kan tot 60 mm hoog worden en heeft vaak een ruw oppervlak met ribbels of lijnen die radiaal vanuit het midden uitstralen. De kleur van de schelp kan variëren van grijs en bruin tot groenachtige tinten, vaak afhankelijk van het dieet van het dier en de omgeving waarin het leeft. De binnenkant van de schelp is meestal glanzender en kan een parelmoerachtige uitstraling hebben.

Gewone schaalhorens zijn herbivoren en voeden zich met algen die ze van rotsen afschrapen met hun rasptong, ook wel radula genoemd. Ze zijn te vinden op rotsachtige kusten in de getijdenzone, waar ze zich vasthechten aan de ondergrond om te voorkomen dat ze door golven worden weggespoeld.

Vangstgrootte

Lapa’s op Tenerife spelen een belangrijke rol in het ecosysteem op de rotskusten door bij te dragen aan de beheersing van de algenpopulatie. Bovendien kunnen lapa’s indicatoren zijn van de gezondheid van het mariene milieu, aangezien ze gevoelig zijn voor veranderingen in waterkwaliteit en vervuiling.

Het gastronomisch succes van de lapa is een van de redenen van de ondergang van de slak. Hun overleving wordt bedreigd door overdadig vangen, ook buiten het aangekondigde seizoen die is opgelegd en daarenboven bezitten de geselecteerde exemplaren niet hun minimale vangstgrootte.

Regelgeving

Alhoewel het verzamelen van lapa’s op Tenerife is gereguleerd, vormt de schelpdiervisserij een aanzienlijke bedreiging voor de lapa’s en andere weekdieren die in de kuststroken leven. Deze bezorgdheid wordt gedeeld door Rodrigo Riera, onderzoeker van de groep Biodiversiteit en Behoud (BIOCON) van het ECOAQUA Instituut van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC).

Het Ministerie van Landbouw, Veeteelt, Visserij en Voedselsoevereiniteit van de Canarische Eilanden heeft een gesloten seizoen ingesteld ter bescherming van de lapa’s, dat loopt van 1 december tot 30 april, vergelijkbaar met dat van Madeira. Deze maatregel is ingesteld vanwege de afname van de populaties van sommige soorten die worden gevist, inclusief de lapa. Daarnaast is er een extra maatregel ingevoerd die een minimale vangstgrootte voor de witte lapa (Patella aspera) en de zwarte lapa (Patella crenata) vaststelt op 45 millimeter.

Onderzoek

Stroperij is een constante door de bevolking in het algemeen. Vanaf de prehistorie zijn lapa’s een zeer belangrijke voedselbron, aangezien exemplaren gemakkelijk te vinden zijn langs rotsachtige kusten en slechts een mes nodig is om ze te verzamelen. Het is een wijdverbreide praktijk onder de lokale bevolking. Sommige van deze vissers houden geen rekening met de minimale grootte. Meer zelfs, sommige restaurants serveren kleine lapa’s aan consumenten en ze worden ook buiten het seizoen aangeboden.

Het veldwerk van de onderzoekers sloeg op de twee meest voorkomende eetbare soorten in de archipel: Patella aspera (Witte lapa) en Patella ordinaria (Zwarte lapa). Het doel was om toekomstige scenario’s te voorspellen in ecosystemen die worden beïnvloed door menselijke activiteit en om het risico te begrijpen waarmee deze herbivoren, die zich voeden met algen door het grazen op rotsen, worden geconfronteerd.

De financiering van bijna 50.000 euro voor dit onderzoek werd mogelijk gemaakt door fondsen van het Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT). Het onderzoek werd uitgevoerd van december 2021 tot begin 2024 door zes onderzoekers.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

WAAROM TENERIFE?

AUTORIJDEN OP TENERIFE

SEB LEESON LEGAL GROUP