zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsLAGE-EMISSIEZONES OP TENERIFE
spot_img

LAGE-EMISSIEZONES OP TENERIFE

De wet op de lage-emissiezones (LEZ) is van toepassing in alle Spaanse gemeenten met meer dan 50.000 inwoners en werd gestemd en goedgekeurd medio 2021. Er wordt verwacht dat de Canarische regering de LEZ’s per eiland instellen, iets wat onder de verantwoordelijkheid valt van de diverse eilandraden valt en per gemeente moet geregeld worden. Op Tenerife zijn dat de gemeenten Santa Cruz, La Laguna, Arona en Granadilla.

Maar de zwarte piet wordt doorgeschoven. Dit valt niet onder onze verantwoordelijkheid, is een antwoord dat men vaak te horen krijgt bij pogingen om uit te zoeken wie verantwoordelijk is voor de implementatie van de Lage-Emissiezones (LEZ) voor het verkeer op de Canarische Eilanden. Gemeenten, eilandraden en de regionale overheid schuiven de verantwoordelijkheid voor deze beslissing onderling door.

Doel

De wet 7/2021 van 20 mei 2021 over klimaatverandering en energietransitie in Spanje, die ook van toepassing is op Tenerife, richt zich op het verminderen van koolstofemissies en het bevorderen van de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen. De wet omvat diverse maatregelen zoals het stellen van nationale doelen voor de reductie van broeikasgassen, de verhoging van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en verbeteringen in energie-efficiëntie.

Deadline

Inicieel was het verplicht om vóór december 2023 een lage-emissiezone te implementeren. De deadline was eerder vastgesteld op december 2022, maar is verlengd omdat veel gemeenten deze deadline niet konden halen. Ook op het einde van 2023 werden deze doelstellingen niet gehaald doordat elke gemeente wordstelt met de modaliteiten van de LEZ-verplchting. Het uiteindelijke doel is dat Spanje, en dus ook Tenerife, vóór 2050 klimaatneutraliteit bereikt, waarbij het elektriciteitssysteem volledig op hernieuwbare energiebronnen is gebaseerd​​​​.

Toegangscontrole

In Santa Cruz de Tenerife zal het project 15 miljoen euro kosten, waarvan maximaal negen miljoen euro kan worden gefinancierd met EU-fondsen – waarvan er al zes zijn ontvangen. Begin 2024 ontwikkelt de stad een definitieproject voor de lage-emissiezone. Dit kost 78.000 euro en zal alle details afronden.

Het gemeentebestuur van Santa Cruz de Tenerife zal de doorgang van voertuigen naar de zone controleren door middel van camera’s. Het hele circuit zal volledig op televisie worden vastgelegd. Het hele circuit zal volledig op televisie worden opgenomen. Voor de installatie van de camera’s heeft de gemeente een subsidie van een miljoen euro aangevraagd bij de Europese Unie.

Moratorium voor werknemers

Aangezien veel werknemers – bezorgers, taxichauffeurs, enz. – dagelijks de toekomstige lage-emissiezone moeten binnenrijden en oudere voertuigen hebben, plant de gemeente een moratorium van twee of drie jaar, maar dit moet nog bepaald worden. Aangezien er momenteel geen subsidie is voor het upgraden van het wagenpark zullen werknemers die in de hoofdstad zijn tewerkgesteld, tussentijds behandeld worden alsof ze ingezetenen zijn. Dit zolang het moratorium duurt.

De gemeente is van plan om ‘Zonas de Especial Sensibilización’ te creëren, dit zijn plaatsen die flexibel toegankelijk zijn op basis van roosters. Die zullen van kracht zijn in de nabijheid en de omgeving evan bijvoorbeeld scholen. De instellingen die zich in dit rooster bevindt zullen zich moeten aanpassen aan de tijden van toegankelijkheid.

Havengebied

Een probleem bij het bereiken van de doelstellingen van de lage-emissiezone is dat de haven, met heel veel luchtvervuiling door de scheepvaart, naast het stadscentrum ligt. Daarom heeft de burgemeester van Santa Cruz, José Manuel Bermúdez, aangegeven dat de havenautoriteit moet samenwerken met het stadsbestuur en een economische investering moet doen om de CO2-uitstoot te verlagen, zoals andere havens in Spanje, zoals Valencia, hebben gedaan.

Door de overige gemeentengemeente van La Laguna, Arona en Granadilla werd er nog geen informatie omtrent de LEZ-zones vrijgegeven. Dus geen enkel spoor van restricties en uitzonderingen.
Wat de labels zijn kan gelezen worden in het artikel LAGE-EMISSIEZONES: WIE MAG WAT?

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

FRANSE COMPLIMENTJES

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img