vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsLAGE-EMISSIEZONE IN SANTA CRUZ
spot_img

LAGE-EMISSIEZONE IN SANTA CRUZ

Zoals vereist door Europa zullen de lage-emissiezones (LEZ) aan het eind van het jaar operationeel zijn in de vier gemeenten op Tenerife die meer dan 50.000 inwoners tellen, ook de lage-emissiezone in Santa Cruz. Het gemeentebestuur van de hoofstad heeft het inspraakproces al uitgevoerd om de bewoners en de betrokken handelaren te informeren. Ook de zone die onder restricties valt werd uiteindelijk goedgekeurd.

De toekomstige implementatie van de lage-emissiezone, gepland voor het einde van het jaar, zal het volledige centrum van de hoofdstad beslaan. Volgens gegevens van de gemeenteraad wonen er 16.369 mensen in dit gebied en zijn er meer dan 5.000 openbare en particuliere parkeerplaatsen. Dat betekent dat de oppervlakte van de bestaande stedelijke zone 3,5 keer zo groot wordt als initieel werd aangestipt; van 226.697 vierkante meter naar 778.244 vierkante meter.

Europese richtlijn

De gemeenteraad gaat via de afdeling Mobiliteit door met de acties voor de oprichting van de LEZ, met als doel te voldoen aan de Europese eis voor steden met meer dan 50.000 inwoners. De hoofdstad bereidt zich reeds een tijdlang voor om de uitvoering te realiseren tegen het het einde van 2024, een periode waarvoor verlenging werd aangevraagd.
Allereerst werd gezorgd voor het afsluiten van een participatieproces, dat plaatsvond in de maand oktober, waarbij alle sectoren uit de educatieve en niet-formele sector werden geïnformeerd. Deze fase was erg belangrijk aangezien veel mensen nauwelijks op de hoogte waren van het ‘hoe en waarom’ van een LEZ.

Voetgangersvriendelijker

De LEZ moet bijdragen aan een verbetering van de luchtkwaliteit, de gezondheid van de burgers en aan de beperking van de klimaatverandering, terwijl de uitstoot van luchtverontreinigende stofdeeltjes en geluidsoverlast worden verminderd. Dit zal ook het gebruik van duurzamere vervoersmiddelen aanmoedigen, zoals fietsen en elektrische voertuigen, wat op zijn beurt zal helpen om de verkeersopstoppingen te verminderen. Op deze manier wordt er een meer voetgangersvriendelijk stadscentrum geschapen, waardoor de straten Imeldo Serís en La Rosa opnieuw kunnen worden ingericht.

Eerste LEZ op Tenerife

De lage-emissiezone in Santa Cruz bestrijkt het hele centrale gebied van de hoofdstad, waar een groot aantal woningen en de belangrijkste toeristische trekpleisters (kantoren, handel en openbaar bestuur) zijn gevestigd. De omtrek wordt gevormd door drie belangrijke wegen waarop zich meer dan 35.000 voertuigen per dag bewegen, en de natuurlijke as van de Barranco de Santos. In de LEZ zullen toegang, verkeer en parkeren geleidelijk worden gereguleerd, in overeenstemming met milieueisen.

Het project bevindt zich nog steeds in de fase van publieke informatie en gefundeerde opmerkingen kunnen tot 8 maart worden ingediend op de website van de gemeente. De toepassing van de beperkingen zal geleidelijk worden gevoerd en er wordt een in een eerste fase, vanaf eind dit jaar, een overgangsperiode ingevoerd om de toepassing zonder sancties mogelijk te maken.

In elk geval krijgen alle voertuigen van de inwoners toegang tot het gebied, ook de voertuigen die worden geleased of gehuurd. De lage-emissiezone in Santa Cruz is daardoor de eerste LEZ die duidelijk vorm krijgt.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

IMPOSANT ZANDSTRAND

HET CANARISME

spot_img