vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogWeetjesLA DANZA DE LAS CINTAS – LINTENDANS
spot_img

LA DANZA DE LAS CINTAS – LINTENDANS

Op de Canarische Eilanden vereerden de Guanchen, zoals in de meeste oude beschavingen, een godheid in de vorm van een symbool of beeld. Dit is een voorbeeld van een cultureel-godsdienstige dendrolatrie, wat een samenvoeging van het Griekse Dendron (boom) en het Latijnse Latreia (aanbidding) is. Samen met de bijbehorende religieuze invloed, vloeide dit later door naar traditionele dansen rond een paal waaraan veelkleurige linten waren opgehangen. Deze dansen hadden een hoge etnografische waarde, zowel in folkloristische als in religieuze vorm waarin de boom in het middelpunt van de ceremonie plaatst.

In het Spaans spreekt men van la danza de las cintas, dit is een processiedans die in elke streek of gemeente voorkomt en op Tenerife behoort tot het cultureel erfgoed. De dansgroepen nemen veelal deel aan romerías of aan religieuze processies in een choreografisch uitvoering, en worden begeleid door de trommel en de fluit om de processiehandeling te versterken. Veelal gaat deze groep het gedragen beeld vooraf van een heilige of de Maagd in een optocht of wordt er opgetreden ter gelegenheid van belangrijke feesten.

Dansen

Bij de traditionele lintendans bewegen de deelnemers sierlijk rond een paal van drie tot vier meter lang met een ornament op het uiteinde. Bovenaan zijn er zijden linten van verschillende kleuren – en zeven meter lang – vastgemaakt die de dansers aan het andere uiteinde vasthouden. Op het ritme van de fluit, de trommel en (soms) de tamboerijn bewegen de dansers rond de paal en lijken zij zich te verstrengelen. In feite worden de gekleurde linten rond de paal geweven tot de paal voor de helft is versierd in een kleurig weefpatroon. Daarna gaat de choreografie tegengesteld aan het weven en wordt de paal ontdaan van het omzwachteld lint. Dat gebeurt op het ritme van een trommel, waarbij de dansers castagnetten in de vrije hand bespelen.

Sobere dans 

Elke danser draagt een gekleurd lint dat aan het bovenste deel van de stok is bevestigd, terwijl hij/zij met de andere hand de castagnetten bespeelt en gelijktijdig verschillende dansfiguren uitvoert. Traditioneel keren de dansers nooit de rug naar het religieuze beeld die hen volgt in de optocht. 

De lintendans is een sobere dans. De voeten van de dansers komen niet met abrupte bewegingen los van de grond, alleen de hielen worden op een zeer zachte manier opgetild. De uiteindelijke bedoeling van deze moeilijke synchronie is de paal ‘aan te kleden’ en te ‘ontkleden’ zonder dat de dans wordt gehinderd. Wanneer de dans niet op een correcte wijze wordt uitgevoerd, worden er gegild door dansers en versterkt door de toeschouwers. Dit zijn kreten die ajijides worden genoemd en zijn vergelijkbaar met het gegil van Berbervrouwen om gevoelens uit te drukken, zoals vreugde, goedkeuring, verdriet en rouw.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VLIEGEN NAAR TENERIFE

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

LENTE OP HET EILAND

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img