zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogWeetjesKWALLEN AAN DE KUST
spot_img

KWALLEN AAN DE KUST

Een strand of kustgebied waar men naar toe trekt om zich te ontspannen kan soms uitharden in een griezelig moment. Elk jaar opnieuw veroveren gevaarlijke kwallen de kusten van Tenerife vanaf de lente en soms blijven ze komen gedurende de zomer. De betrokken gemeenten vaardigen dan steeds een zwemverbod uit als er te veel van deze exemplaren in de zwemwateren aanwezig zijn.

Mooi om naar te kijken, vooral de blauwpaarse kleurvarianten spreken tot de verbeelding. De kwallen die soms het strand opwaaien, hebben een populaire maar vreemde naam en worden ‘Portugese oorlogsschepen’ genoemd. Dit is een erg vreemde vergelijking voor een kwal met de Latijnse wetenschappelijke naam Physalia physalis.

Portugees oorlogsschip

In feite is het geen kwal, maar eerder een groep poliepen die aan elkaar vastzitten. Elke poliep van het dier heeft zijn eigen taak. Zo heb je de netelpoliepen die de prooien vangen en ze verlammen. De voedingspoliepen vermalen de prooi en zorgen ervoor dat elk deel van het dier zijn voedsel krijgt.

De naam, aan deze kwal gegeven, komt van de vorm die boven het water uitsteekt en lijkt op de vorm van Portugese schepen die, vijfhonderd jaar geleden, oorlog voerden op de oceanen. Iedereen was bang van hen. De kwal die zij ontdekten zag er wat angstig uit, vandaar dezelfde naam. De tentakels van deze kwal kunnen tot 50 meter lang worden en daarmee vangen ze voedsel. Ze verlammen hun prooi, vooral kleine visjes worden geneteld of vergiftigd.

Lange tentakels

Naast het lichaam zit een soort blaas, een langwerpige en doorschijnende ballon met roze en blauwe kleuren, die doet denken aan het zeil van een schip. Deze ballon kan gevuld worden met lucht en ook leeglopen als het dier gevaar opmerkt. De kwal kan hier ook mee omdraaien zodat het lijkt of het zichzelf in een bepaalde richting stuurt. Aan deze opvallende vorm en aan de blauwpaarse kleur kan deze kwal onmiddellijk worden herkend.

De kwal is een siphonophora en drijft mee in de zeestromingen of laat zich door de wind verplaatsen. Men herkent deze kwal gemakkelijk door de hoog uitstekende en met lucht opgeblazen rug. Deze kwallen dobberen niet alleen wat rond, ze zeilen over alle oceanen in de wereld. Als je deze kwal in zwemwater opmerkt, dan verwittig je best de redders aan het strand en de overige zwemmers, want contact met de tentakels is te vermijden.

Een waarschuwing

Als het Portugees oorlogsschip je steekt, laat dit een flinke striem achter op je huid. Aanraking is niet dodelijk, wel erg vervelend en pijnlijk, met koorts tot gevolg en mogelijks ook ademhalingsproblemen. Er kunnen zich blaren vormen en de letsels laten soms gepigmenteerde littekens achter na contact met de tentakels.

Zelfs al zijn ze gestrand en liggen ze roerloos op de kust, toch kunnen de tentakels nog actief zijn.
Het grootste gevaar is de onwetendheid of je allergisch bent of niet. Bij contact in het water kan er gevaar zijn voor verdrinking door een overreactie van het lichaam.

Laat dat een waarschuwing zijn …!

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

KAMER NUMMER 100

- Reclame -spot_img

WEETJES

DODELIJKE ZWEMPOELEN

HET VOLMAAKTE LEVEN

TEIDE… TEGEN BETALING?

spot_img