dinsdag, september 26, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesKUSTEN BEDREIGD DOOR OPWARMING AARDE

KUSTEN BEDREIGD DOOR OPWARMING AARDE

De opwarming van de aarde bedreigt de kustgebieden in het zuiden van Tenerife. De stijging van de zeespiegel zal gevolgen hebben voor laaggelegen stranden en toeristische infrastructuur. Deskundigen waarschuwen dat de biodiversiteit verloren zal gaan en dat er woestijnvorming zal ontstaan. Dit zijn weinig bemoedigende woorden van wetenschappers waarmee de overheid rekening zal moeten mee houden om de laagstgelegen kustgebieden aan een speciale status te onderwerpen.

Twee redenen waardoor de ongerustheid toeslaat en beleidsmakers lessen moeten uit trekken.
Een. Stijgende temperaturen als gevolg van het broeikasgassen in de atmosfeer met als gevolg een stijging van de zeespiegel, waardoor kustgebieden zullen overstromen en stranden en infrastructuur zullen worden aangetast. 
Twee. Wetenschappers constateren dat het minder regent in het zuiden van Tenerife en dat de regio meer en meer wordt blootgesteld aan extreme weersomstandigheden. Door de opwarming van de aarde treedt er een proces op van verwoestijning waardoor er verlies ontstaat van biodiversiteit, zowel dierlijk als plantaardig.

Stranden zijn kwetsbaar

De voorzitter van het Wetenschappelijk Comité voor Klimaatverandering heeft in een interview al gewaarschuwd voor de grote kwetsbaarheid van de bevolking en voor de sociaaleconomische gevolgen die de stijging van de zeespiegel met zich zal meebrengen. Daardoor zal Tenerife emblematische stranden zoals Las Teresitas, Las Vistas of Las Canteras verliezen, maar ook stranden in het zuiden van Fuerteventura of Gran Canaria kunnen verdwijnen. Stranden die een lage hellingsgraad vertonen zijn het meest kwetsbaar. Maar ook de infrastructuur, bewoning en bebouwing zullen verloren gaan, samen met hotels en toeristische voorzieningen die in de kustgebieden zijn voorzien.

Aanbevelingen

De Canarische Eilanden liggen in een subtropische zone en daardoor is tropicalisatie van het klimaat duidelijker te zien. Deskundigen bevelen om meer groene zones en gebieden met een lage uitstoot aan te leggen, meer gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen, hotelinfrastructuur te moderniseren en toeristen faciliteiten aan te bieden voor hun mobiliteit met andere middelen dan automobielen.

Meer intense hitte

Een andere reële bedreiging zijn de bosbranden, die steeds virulenter worden en daardoor moeilijker onder controle te krijgen. Daarbij komt er zoveel energie vrij dat meteorologische omstandigheden in het gebied veranderen. Het bosbrandalarm geldt niet langer alleen tijdens het zomerseizoen, het wordt veelal uitgebreid tot het hele jaar. Een van de gevolgen van de klimaatverandering is dat extreme hitte steeds vaker voorkomt en steeds heviger wordt, zegt meteoroloog Víctor Quintero van het nationale meteorologische agentschap op de Canarische Eilanden.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

2 REACTIES

  1. Dag Frank,
    Ik respecteer iedereen zijn of haar mening en gedachtengoed, maar subjectieve opmerkingen als deze veroordeel ik ten stelligste. U kan niet ontkennen dat het klimaat de slechte kant uitgaat, tenzij u wetenschap ontkent.
    Mijn artikels worden niet beïnvloed door politieke, godsdienstige of commerciële belangen. Objectiviteit is voor mij erg belangrijk en op deze manier schrijf ik steeds vanuit een neutraal standpunt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

FRANSE COMPLIMENTJES

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

TERUG OP REIS

CIJFERS OVER TENERIFE

WIJNEN UIT TENERIFE