donderdag, juni 13, 2024
spot_img

KUSTALARM

Kustalarm komt wel eens voor op Tenerife en zijn meestal te wijten aan een sterke zeedeining of mar de fondo. Dit is een fenomeen waarbij grote golven ontstaan door verre stormen of wind op zee. Deze golven kunnen honderden kilometers afleggen voordat ze de kust bereiken, zelfs als de wind ter plaatse kalm is.

Zeedeining wordt gekenmerkt door lange golven met een gelijkmatig patroon en kan zich voordoen zonder de aanwezigheid van harde wind of lokale stormen, vandaar het kustalarm.

Tot 2,5 meter hoog

De eilandregering, het Cabildo de Tenerife heeft verschillende gemeenten in het zuiden van het eiland bevolen preventieve maatregelen te nemen tegen de mogelijke komst van grote golven. Het fenomeen doet zich voornamelijk voor in de kustgebieden tussen Adeje en Arico, en verder tot in Fasnia en El Rosario.

De presidente van de insulaire raad, Rosa Dávila, wijst erop dat de beschikbare rapporten aangeven dat de deining, met golven tot twee en een halve meter hoog, een paar dagen zal aanhouden, en daarom beveelt zij de bevolking aan om extreme voorzorgsmaatregelen te nemen de tijd om toegang tot de kust. 

Waarnemingen  

De waarnemingen wijzen op een golfslag die vanaf het zuiden de kustgebieden aanvalt. Dit is eerder ongewoon. De intensiteit waarmee de golven de kustlijn en de stranden zullen beïnvloeden, valt samen met het springtij van de volle maan. Hoewel er weinig kans is op kustoverstromingen, is het noodzakelijk om de gemeenten hiervan op de hoogte te stellen, zodat zij de bijbehorende preventieve maatregelen kunnen nemen. 

 Gevaren  

Sterke Stromingen
Deining kan krachtige onderstromen veroorzaken die gevaarlijk zijn voor zwemmers en surfers. Deze stromingen kunnen zelfs sterke zwemmers de zee in trekken.
 

Grote Golven
Golven kunnen onverwacht veel hoger zijn dan normaal, wat gevaarlijk is voor mensen op het strand, zwemmers en surfers. Plotselinge golven kunnen mensen van rotsen of pieren afspoelen.
 

Overstromingen
Hoge golven kunnen over kades en zeeweringen slaan, waardoor overstromingen en schade aan kustinfrastructuur ontstaan.
 

Verzwakte Structuren
Regelmatige en krachtige golven kunnen erosie van de kust veroorzaken en de stabiliteit van gebouwen en andere structuren aan de kust ondermijnen.
 

Beschermingsmaatregelen 

Informatie en Voorlichting
Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van weer- en golfvoorspellingen, vooral als je van plan bent om te zwemmen, surfen of andere activiteiten aan de kust te ondernemen. Lokale autoriteiten en weerstations geven vaak waarschuwingen bij verwachte hoge deining.
 

Veilige plaatsen
Zwem alleen in aangewezen gebieden die bewaakt worden door reddingsdiensten. Deze gebieden zijn meestal gekozen omdat ze minder gevoelig zijn voor gevaarlijke stromingen.
 

Respecteer waarschuwingen
Als er waarschuwingen of borden zijn die wijzen op gevaarlijke omstandigheden, respecteer deze dan. Vermijd rotsen, pieren en andere plaatsen die door golven kunnen worden getroffen.
 

Toezicht op kinderen
Laat kinderen nooit zonder toezicht in de buurt van het water, vooral niet tijdens perioden van sterke deining. Zorg ervoor dat ze op veilige afstand van de kust blijven.
 

Ervaring en training
Als je gaat surfen of een andere watersport beoefent, zorg dan dat je voldoende ervaring en training hebt om met de omstandigheden om te gaan. Weet hoe je een ripstroom kunt herkennen en ontsnappen.
 

Nooduitrusting
Als je op het water bent, zorg dan dat je de juiste uitrusting hebt, zoals een zwemvest. Dit kan je helpen drijven als je in problemen komt.
 

Door bewust te zijn van de risico’s en door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen bij kustalarm, kunnen de gevaren van zeedeining op Tenerife aanzienlijk worden verminderd. 

 Pixabay © Photography

  TERUG NAAR STARTSCHERM  


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren. 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img