woensdag, mei 25, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsKRANKZINNIG WEER

KRANKZINNIG WEER

Het weer op Tenerife in één zin. Een Atlantische regenzone en een luchtmassa die de naam calima draagt zijn slaags geraakt boven de Canarische Eilanden en daardoor houden het winderig weer en de calima het nog even uit en zal het weer vanaf maandag plaats maken voor neerslag en sneeuwval in hoger gelegen gebieden.

Naast de stofnevels en de iets warmere temperaturen die gisteren werden geregistreerd en die vandaag de hele dag zullen aanhouden, krijgen we – vooral op de westelijke eilanden – buien, eventueel gepaard met onweer en sneeuw op de toppen van Tenerife. 
In de luchtmassa boven de Canarische Eilanden ontstaat er een duel tussen twee drukgebieden: enerzijds het hogedrukgebied (1024 hPa) boven het noordwesten van Afrika die ons, naast het stof ook warmere temperaturen brengt en anderzijds de komst van een Atlantische depressie (1006 hPa) die koude en vochtige lucht aanvoert. Deze twee luchtmassa zijn een tweegevecht begonnen die zal uitdraaien in het voordeel van de depressie en de calima zal opheffen.

De grote boosdoeners: links de depressie (1006 hPa) en rechts het hogedrukgebied boven het noordwesten van Afrika.

In de voorbije uren werden op Tenerife krachtige windstoten gevoeld in de hoger gelegen gebieden, over de noordkust (van Santa Ursula tot aan het Anagamassief) en over de westkust (van Los Cristianos tot aan het Tenenogebergte). De stormachtige wind en vooral de rukwinden kunnen schade veroorzaken aan woningen en gebouwen. 

De stofnevel, die sinds vrijdag aanwezig is, nam gestadig toe zal vandaag aanhouden. Daarin kunnen af en toe intense stofconcentraties voorkomen te wijten aan het feit dat het gaat om passages met een hoge stofintensiteit. Volgens Aemet zal de gemiddelde dagconcentratie meer dan 150 µg/m³ bedragen met een beperking van het zicht tot 1.500 meter. 
De luchtkwaliteit is ongunstig tot zeer ongunstig en is vooral ongezond.

Gezien de aanwezigheid van heel veel stofdeeltjes in de atmosfeer raadt het Canarische Ministerie van Volksgezondheid kinderen, bejaarden en mensen met problemen aan de luchtwegen, hart- en vaatziekten aan om maatregelen te treffen, zoals langdurige blootstelling aan de buitenlucht vermijden, de ramen gesloten houden en geen zware lichamelijke inspanning leveren.

Stof in de lucht draagt immers bij tot het uitdrogen van de luchtwegen en kan vaak leiden tot een verergering van aandoeningen of symptomen die verband houden met aandoeningen aan de luchtwegen, zoals astma, en chronische obstructieve aandoeningen (COPD), wat leidt tot meer opnames via de spoedeisende hulp.

De onstabiliteit zal de hele volgende week aanhouden en alle eilanden treffen, met een intensiteit tijdens de eerste twee dagen en ook vanaf donderdag hoger zal liggen.
Gelukkig verdwijnt het stof en kunnen we daarna weer rustig ademhalen, maar dan houden we best een paraplu in de aanslag.

Afbeeldingen: ventusky.com

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

DE TIJD VAN TOEN

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES