dinsdag, juli 23, 2024
HomeBlogKRAAKPANDEN IN LOS CRISTIANOS
SEB LEESON LEGAL GROUP

KRAAKPANDEN IN LOS CRISTIANOS

Iedereen die er langskomt kijkt er naar en walgt van de verloedering die is ontstaan in de toeristische zone langs het strand van Los Tarajales in Los Cristianos. Als je de promenade volgt richting het Arona Gran Hotel kom je aan de kraakpanden die in schril contrast staan met de mooie omgeving waar toeristen slenterend voorbijwandelen.

We zijn met zijn allen akkoord dat dit niet thuishoort in een toeristisch centrum zoals Los Cristianos. In feite hoort het nergens thuis en daarom gaan de hoteluitbaters in de aanval. Ze zijn op oorlogspad tegen de krakers van Los Tarajales.

De krakers houden geen rekening met de omgeving en daardoor nemen de klachten toe. Uitbaters van het Arona Gran Hotel, Paradise Park, Marisol en H-10 Big Sur zijn het moe, want hun klanten beginnen hun onvrede te uiten. Begrijpelijk.
Maar niet alleen de hotels hebben klachten, ook de nabije handelszaken zien het hele zootje het liefst helemaal verdwijnen. De hinder die de krakers veroorzaken is een smet op het blazoen van alle cafés, eethuisjes, terrassen en winkeltjes in de buurt.
En als toeristen ietsje te lang blijven staren naar de decadente situatie worden hen verwijten en bedreigingen naar het hoofd geslingerd.

Oude matrassen, kapotte tafels en stoelen, kartonnen dozen, zakken met vuilnis, winkelkarren en legen waterflessen worden opgestapeld op de gelijkvloerse verdieping en zijn zichtbaar voor iedereen die er voorbijkomt. Zelfs de was hangt op in het openbaar. Geen lust voor het oog van de modale toerist die het liever allemaal netjes ziet.

Het begon allemaal een drietal jaren geleden toen er twee tot drie mensen onderdak vonden in een leegstaand pand. Toen viel het amper op. Vandaag leven er meer dan vijftig mensen en barst het pand uit zijn voegen, letterlijk en figuurlijk. De situatie is explosief en dat weet de gemeentelijke overheid ook. Waarom dit oogluikend wordt toegestaan heeft te maken met de vigerende wetgeving over dit thema. Niet zo lang geleden werd er een amendement ingediend om sneller te kunnen ageren tegen krakers die zich toegang verschaffen tot leegstaande gebouwen.

Ook het strand van Los Tarajales wordt besmet. Toen de manager van een nabijgelegen hotelcomplex er voorbijliep was hij getuige van een degoutant schouwspel. Een kraker kwam naar buiten met een vijfliterfles gevuld met urine. Ongegeneerd en zonder met de ogen te pinken werd de fles gedeponeerd aan het aanpalende strand.

Het bezette pand van het winkelcentrum Los Tarajales ligt in een supermooie omgeving, op de eerste lijn langs de kust. De toegang wordt afgesloten door metalen hekken waaruit de krakers, meestal jong en van buitenlandse nationaliteit, stukken hebben gesneden om het pand te kunnen betreden.

Klanten klagen dan ook constant aan de hotelrecepties. Zij menen een kwaliteitsvolle vakantie te kunnen doorbrengen, en terecht. Temeer omdat zij daar flink voor betalen. De hoteliers klagen dan weer dat ze zwaar hebben geïnvesteerd in hotelfaciliteiten en dat het eiland leeft van het toerisme. Dit willen ze vooral niet laten teloorgaan.

Niet alleen de wetgeving, maar ook een uitspraak van de rechtbank laat op zich wachten. Anderhalf jaar geleden werd een procedure opgestart om het geschil tussen de eigenaar van de grond en de eigenaar van het gebouw te beslechten. Dat is ook de aanleiding van de leegstand van het gebouw.

De gemeente Arona is al overgegaan tot het identificeren van de personen die er verblijven maar kan verder niets ondernemen inzake de betreding van het gebouw.
Misschien kan de gemeentelijke overheid wel tussenkomen op vlak van hygiëne en openbare volksgezondheid. Wij begrijpen niet dat ze maar laten gedijen, vooral omdat de gemeente van plan is om het gebied te renoveren tot een aantrekkelijke plaats met meer kwaliteit en uitstraling.

Foto: diariodeavisos.elespanol.com

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

4 REACTIES

  1. Is inderdaad zo. Wij verblijven al meer dan 10 jaar in een hotel op de promenade en zagen deze mooie site verloederen en verkommeren. Dit jaar is de bezetting door krakers compleet. Alles is gekraakt. Heel spijtig om dit te zien gebeuren. Waarom treedt men hier niet tegen op? Onbegrijpelijk is dit en ontzettend spijtig voor iedereen!

  2. Na drie jaar Gran Arona, zien wij het niet meer zitten om nog terug te gaan ! De omgeving is verkommerd en er wordt niks gedaan door de overheid! Elk jaar opnieuw zien we meer en meer krakers in het nabij gelegen pand.
    Dat ontsierd de mooie promenade! Dit jaar kiezen we voor Gran Canaria?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

GOEDE RESTAURANTS

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

WIJ ZIJN DE PINEUT

- Reclame -

COLUMN KIM

OVERDAAD SCHAADT

BOFFEN EN BLAZEN…

ALS DE JONGE WIJN BLOEIT…

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

BEDREIGDE VISSOORTEN

LEVEN OP TENERIFE

BAGAGEVOORSCHRIFTEN

SEB LEESON LEGAL GROUP