dinsdag, september 26, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsKOUFRONT BEREIKT CANARIAS

KOUFRONT BEREIKT CANARIAS

Gisteren heeft het noorden van Tenerife het al gevoeld. Paraplu’s en regenkledij waren prominent aanwezig in grootstedelijke gebieden in het noorden en noordoosten. Vandaag zet de trend zich verder.
Aemet, het officiële Spaanse meteo-orgaan verwacht vandaag regen, wind en grote golven en daarom heeft de overheid een alarmfase geel, en gedeeltelijk oranje uitgeroepen voor de Canarische Eilanden.

De oorzaak van deze verandering, is de luchtmassa van polaire oorsprong die door een depressie in het noordwesten en een hogedrukgebied in het noordoosten naar het zuiden wordt geperst en botst met de subtropische lucht boven de Canarische Eilanden. De wind rond een anticycloon beweegt zich rond de kern in wijzerzin en deze van een depressie in tegenwijzerzin. Dat resulteert in een trechter waardoor de polaire lucht naar het zuiden wordt geduwd. Zie figuur onderaan.

De daling van de temperatuur is al sinds gisteren voelbaar in de kustgebieden. Naarmate je hoger, de bergen intrekt, dalen de temperaturen en komt je op 2.000 meter de sneeuwgrens tegen en wat daar als neerslag valt, valt in de vorm van sneeuw.

Het weeralarm geldt voor een gematigde tot sterke noordwestenwind met snelheden tussen 30 en 50 kilometer per uur op zeeniveau en tussen 60 kilometer per uur met pieken tussen 70 en 110 kilometer per uur zijn in het middengebergte. Op Las Cañadas del Teide bereikt de wind snelheden tussen 110 tot 130 kilometer per uur.

Gisteren werden aan het observatorium in Izaña windvlagen geregistreerd tot 105 km/h. De Teide beleefde een onvervalste ijsdag met temperaturen (overdag) tot -8 °C en in Anaga viel er 22,2 liter regen per vierkante meter. Deze waarden worden vandaag mogelijks overschreden.

Tenerife-Connect koufront meteo klimaat weer dipje wind regen sneeuw golven
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

IK KOM ERAAN

WAT IS HET FIJN OP TENERIFE!

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES